Close
Search
Filters
Critics scores
95 Robert Parker
A dense ruby/purple-tinged color and restrained but intriguing aromas of kirsch, raspberry jam, wood spice, and mulberries are found in this full-bodied Petrus. An undeniable success in 2011, it is rich, layered and pure with light to moderate tannin, but seems slightly less muscular and tannic compared to its stablemate, Trotanoy. Forget it for a few years and drink it over the following 25 years. Made from 100% Merlot, it tips the scales at 13.5% alcohol. In short, it is typically open-knit and already showing very well. This is quite opulent.<br/>
18 Rene Gabriel
100 % Merlot. Olivier Berrouet gibt sich in einer Mischung zwischen halbzuversichtlich und ehrlich bei unserem Besuch. Es sei ein komplizierter Jahrgang gewesen. Mit einem zu trockenen Frühling und Vegetationszyklen, die sich aufgrund des kalten Wetters immer wieder verzögerten. Es fehlten letztendlich etwa 120 Sonnenstunden bis zum üblichen Erntezeitpunkt. Sie hätten dann noch so lange wie es ging zugewartet. Man hätte dann bei der Vergärung etwas bremsen müssen um nicht plötzlich mehr Tannine als beim 2010er zu erhalten. Für Olivier Berrouet ist der Pétrus 2011 klassisch, linear, mit guter Säure und normalem Alkohol. Vielleicht sei er am ehesten mit dem eigenen 2001er vergleichbar. <br/>Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Viel Fruchtpower zeigend, Holunder, Cassis, rote Kirschen, helle Edelhölzer und darin auch eine schön pfeffrige Note aufweisend über dem Nasenbild zeigt sich eine gebundene Süsse. Im Gaumen ist der Wein sehr rotbeerig, das gibt ihm eine schöne Frische, man spürt die dezent pfeffrige Säure die ihm eine spannende Länge verleiht, im Nachklang sind die Muskeln ziemlich sehnig, die kernigen Tannine zeigen eine deutliche Strenge und es fehlt ihm für die übliche Genialität an Fett und somit auch an Opulenz. Aus Erfahrung kann man hier die Hand ins Feuer legen, dass das dann doch noch ein recht grosser Pétrus wird. Ich hatte leidlich Mühe bei dieser Fassprobe körperliche Emotionen zu spüren. warten (2021 - 2055)
92 Vinous
The 2011 Petrus has plenty of fruit on the nose, elegant and floral, redcurrant and raspberry fruit, a touch of crushed stone and pressed rose petal. The palate is medium-bodied with a rich and quite extravagant style of the finish, lightly spiced with a rounded, velvety-smooth and quite dense finish. Maybe it just conveys a little more winemaking that the terroir at the moment? Tasted blind at the annual 10-Year-On tasting.
91 Wine Spectator
This sports sweet spice, bitter cherry and light briar notes, with lively, pebbly tannins guiding the finish. Slightly high-pitched notes of blood orange and red currant fill in as well. Delivers range and length, yet lacks the depth of the top wines in this vintage. Best from 2015 through 2025. –JM
Producer
Château Pétrus
Undoubtedly one of Bordeaux’s truly great reds, Pétrus wines can be described as many things, but each vintage is undeniably iconic, legendary and lavish. As one of today’s rarest wines in the world, the château was nearly unheard of a hundred years ago. The estate’s fate changed rather recently, in 1962, only when Jean-Pierre Moueix stared to run, promote and manage the wine. Within ten years, the Moueix family became the sole-owners of Pétrus, and expanded the vineyard, which is known as one of the greatest buys in Pomerol. Today, the 11.5-hectare plot can be found amongst the highest in the appellation, planted with a very high percentage of Merlot (95%), and the rest Cabernet Franc, the varieties benefit from the land’s well-drained clay soils. Pétrus is extremely quality-conscious, from the vineyard to the cellar, their quest for purity propels their powerful yet refined wines. The Grand Vin, is a culmination of the estate’s unique terroir and inimitable style. Pétrus is a majestic array of dark fruits, oriental spices and impeccably integrated oak, making it one of Pomerol’s richest wines. A couple decades’ patience will be amply rewarded.