Close
Search
Filters
Critics scores
100 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2010 Petrus opens a little broody, with gentle crushed rocks, cast iron pan and fragrant earth notions giving way to a core plum preserves, baked blueberries, licorice and Black Forest cake plus wafts of pencil shavings, garrigue and violets. Full-bodied, the palate is beautifully poised with a firm line of exquisitely ripe, fine-grained tannins and fantastic freshness bolstering the generous fruit, finishing very long and very, very classy. Collectors fortunate enough to have a few bottles of this vintage are advised to be patient and allow it a further 7-10 years to loosen-up and emerge gloriously from this rock-solid structure.
98 Vinous
<br/>The 2010 Petrus has an extraordinary bouquet, ineffably complex with brambly red fruit, sous-bois, dried blood and wild mint aromas that unfurl magically from the glass. The palate is medium-bodied with supple tannins, fleshy and generous, yet amazingly controlled with such tension and grace on the silky smooth finish. This is a fantastic Petrus, one of the greatest in recent years. Tasted from an ex-château bottle at the BI Wines & Spirits 10-Year On tasting.
19 Rene Gabriel
100 % Merlot. 35 hl/ha. Also eine Normalernte. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Pfeffriges Bouquet, sehr rotbeerig, viel rote Johannisbeeren, rote Pflaumen, dann dunkler werdend in der Frucht, dezent pflaumige Noten und ein Hauch Cassis, wirkt noch recht roh im Ansatz, strahlt Noblesse aus, aber auch ebenso noble Zurückhaltung. Im Gaumen zeigt er dann sofort seine grosse Klasse, sattes Extrakt, viel Fruchtmark im Innern, aufsteigende Adstringenz, Kokosnoten und feines Vanillin, nachhaltiges Finale. Kein Pétrus der bei der Pirmeurprobe sofort anspricht. Aber hier hat man ja eine Langzeitversicherung und man ist sich ja auch bei der Taxierung des schwer zu degustierenden Jahrganges auch schon an eine gewisse Wahrsagerei gewohnt. Selten hatte ein Pétrus in seiner Jugend vom Geschmack und wie vom Körper her so viel Burgunderaffinität. Zwischen Richebourg, Romanée St. Vivant und Romanée Conti hin und her schwankend und … dann - wenn man sich alle Aromen noch mal in Erinnerung ruft - doch wieder so richtig nach Pétrus schmeckend. Auf dem Weingut wird grad umgebaut und es entsteht, dort wo die Parzelle mit dem Cabernet Franc's war ein unterirdischer Keller. Im allten Fasskeller lagern auch noch die zwei letzten Barriques vom Cabernet Franc. Ob diese dann beim Pétrus 2010 in die Assemblage gelangt, weiss man noch nicht so recht. «Eher nicht!», meinte Olivier Berrouet, als ich ihn danach fragte. 11: Im Mai nochmals auf Pétrus verkostet. Jetzt mit Presswein drin, also das Original für später. Wirkt tiefer und fleischiger als bei der Fassprobe, tintige Nuancen und rauchige Konturen im Untergrund, viel Brombeertouch. Fester, stoffiger Gaumen, enorm viel Substanz, fleischig mit toller Säure, Nerv und viel Rückgrat. Strahlt ein schon fast legendenhaftes Potential aus. 11: Im Oktober; viel Holunder, Black Currant, schwarzer Pfeffer, Lakritze, dahinter eine herrliche, florale Frische. Samtiger Gaumen, bleibt hier blau- bis schwarzbeerig, dann fordernd, also viel Potential. warten (2020 - 2050)
97 Wine Spectator
This feels dense and unyielding now, with loads of grip supporting a dark, muscular and very backward core of bay leaf, tobacco, plum, blackberry and fig notes. Powerful, fresh and racy, with a tarry edge adding vivacity and drive to the lengthy, raspberry-dominated finish. The raspberry spine seems destined to win out after extended cellaring. Best from 2017 through 2035. –JM
Producer
Château Pétrus
Undoubtedly one of Bordeaux’s truly great reds, Pétrus wines can be described as many things, but each vintage is undeniably iconic, legendary and lavish. As one of today’s rarest wines in the world, the château was nearly unheard of a hundred years ago. The estate’s fate changed rather recently, in 1962, only when Jean-Pierre Moueix stared to run, promote and manage the wine. Within ten years, the Moueix family became the sole-owners of Pétrus, and expanded the vineyard, which is known as one of the greatest buys in Pomerol. Today, the 11.5-hectare plot can be found amongst the highest in the appellation, planted with a very high percentage of Merlot (95%), and the rest Cabernet Franc, the varieties benefit from the land’s well-drained clay soils. Pétrus is extremely quality-conscious, from the vineyard to the cellar, their quest for purity propels their powerful yet refined wines. The Grand Vin, is a culmination of the estate’s unique terroir and inimitable style. Pétrus is a majestic array of dark fruits, oriental spices and impeccably integrated oak, making it one of Pomerol’s richest wines. A couple decades’ patience will be amply rewarded.