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Critics scores
20 Rene Gabriel
18: Unglaublich junge Farbe, noch violette Reflexe zeigend. Das Bouquet ist gewaltig, frisch und zeigt primäre, fruchtige, reife Beeren in allen Facetten. Der Rest wirkt wie parfümiert; Kokos, Ingwer, Vanille, Flieder, Cassisblüten, Cakesfrüchte. Alles Erlebte steht über jeglichen Erwartungen. Der überbordend reiche Gaumenauftritt ist einerseits wahnsinnig konzentriert, aber nicht unnahbar. Auch wenn er noch eine massive Adstringenz vermittelt. Ein absolut legendärer Pétrus der sich in seine eigenen Ikonen einreiht. Wer diesen Wein verkosten durfte, vergisst ihn nie mehr. (20/20). 18: Unglaublich dicht; Purpur mit schier schwarz-violetten Reflexen. Gigantisches Bouquet, sogar Nuancen von Pumpernickel und Brotkruste abliefernd. Dann explodiert diese unglaubliche Fruchtbombe mit Cassis, Brombeeren und Maulbeeren, ergänzt von süssem Caramel und Malz. Im dritten Ansatz Flieder, Fruchtblüten, Minze, Ingwer und Cakesfrüchte. Also beginnt das Nasenbild in umgekehrter Folge. Erst die Tiefe – dann das Leichte. Im Gaumen füllig ohne erschlagend zu sein, adstringierend ohne fordernd zu sein, cremig ohne im Fluss zu stoppen, extreme Länge. Pétrus ist Pétrus! Merlot hin oder her. Aber wenn man ihn als Merlot-Messlatte benützt, dann gibt es – in dieser perfekten Form – keinen weltweiten Vergleich. Das ist Perfektion ohne Konkurrenz! (20/20).
99 Wine Spectator
Green olives and blackberry jam, with hints of vanilla and Indian spices. Some dark chocolate too. Complex nose. Very full-bodied, with dense, dark fruits and a licorice undertone, yet the huge tannin structure is polished and almost seamless. A massive and powerful wine, yet balanced and refined. Fantastic. Just a beautiful baby still.—'88/'98 Bordeaux blind retrospective (2008). Best after 2012. –JS
98 Robert Parker
The 1998 Petrus is unquestionably a fabulous effort boasting a dense plum/purple color as well as an extraordinary nose of black fruits intermixed with caramel, mocha, and vanilla. Exceptionally pure, super-concentrated, and extremely full-bodied, with admirable underlying acidity as well as sweet tannin, it reveals a superb mid-palate in addition to the luxurious richness for which this great property is known. The finish lasts for 40-45 seconds. Patience will definitely be required. Production was 2,400 cases, about 1,600 cases less than normal. Anticipated maturity: 2008-2040
Producer
Château Pétrus
Undoubtedly one of Bordeaux’s truly great reds, Pétrus wines can be described as many things, but each vintage is undeniably iconic, legendary and lavish. As one of today’s rarest wines in the world, the château was nearly unheard of a hundred years ago. The estate’s fate changed rather recently, in 1962, only when Jean-Pierre Moueix stared to run, promote and manage the wine. Within ten years, the Moueix family became the sole-owners of Pétrus, and expanded the vineyard, which is known as one of the greatest buys in Pomerol. Today, the 11.5-hectare plot can be found amongst the highest in the appellation, planted with a very high percentage of Merlot (95%), and the rest Cabernet Franc, the varieties benefit from the land’s well-drained clay soils. Pétrus is extremely quality-conscious, from the vineyard to the cellar, their quest for purity propels their powerful yet refined wines. The Grand Vin, is a culmination of the estate’s unique terroir and inimitable style. Pétrus is a majestic array of dark fruits, oriental spices and impeccably integrated oak, making it one of Pomerol’s richest wines. A couple decades’ patience will be amply rewarded.