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Critics scores
18 Rene Gabriel
12: Eine sehr jung wirkende Magnum auf Château Dassault bei einem Spaghettiplausch. Viel rote, frische Beeren, pfeffrig und sehr lang. Alle waren begeistert! Leider - denn somit war die Flasche schnell leer. (18/20). 13: Sattes, dunkles Granat. Das Bouquet ist sehr tiefgründig, zeigt eine gewisse Kühle aber keine direkte Unterreife, Maulbeeren, Lorbeer, dominikanischer Tabak, wirkt nicht offensiv – also tendenziell eher reserviert, im zweiten Ansatz Perigourd-Trüffel und kalter Rauch. Im Gaumen fest, dicht, streng und fordernd, noch sehr jung mit versprechendem Rückhalt. Genuss ist da heute nicht viel da, also muss er seine Potential noch ausbauen und dann später erfüllen, was man von ihm erwartet. Aber meist erwartet man ja von einem Pétrus eh viel zu viel. Dabei erinnere ich mit an die Primeurprobe als Jean-Claude Perrouet mir sagte: «Wir haben sehr streng selektioniert und viel eliminiert». Dabei sei ein Pétrus mit viel Klassik aber auch Strenge entstanden. Warten und dann dekantieren.
94 Wine Spectator
Wild aromas of crushed fruit, forest flower and wild mushrooms. Full-bodied, with incredibly velvety tannins that go on and on. Lovely and exciting fruit. Gorgeous, seductive wine. Hard to resist now. Better than I remember.--'95/'96 Bordeaux retrospective. Best after 2007.
92 Robert Parker
Proprietor Christian Moueix's 1996s have turned out well in the bottle. The 1996 Petrus is a big, monolithic, foursquare wine with an impressively opaque purple color, and sweet berry fruit intermixed with earth, pain grille, and coffee scents. Full-bodied and muscular, with high levels of tannin, and a backward style, this wine (less than 50% of the production was bottled as Petrus) will require patience. It is a mammoth example. Anticipated maturity: 2010-2035<br/>
Producer
Château Pétrus
Undoubtedly one of Bordeaux’s truly great reds, Pétrus wines can be described as many things, but each vintage is undeniably iconic, legendary and lavish. As one of today’s rarest wines in the world, the château was nearly unheard of a hundred years ago. The estate’s fate changed rather recently, in 1962, only when Jean-Pierre Moueix stared to run, promote and manage the wine. Within ten years, the Moueix family became the sole-owners of Pétrus, and expanded the vineyard, which is known as one of the greatest buys in Pomerol. Today, the 11.5-hectare plot can be found amongst the highest in the appellation, planted with a very high percentage of Merlot (95%), and the rest Cabernet Franc, the varieties benefit from the land’s well-drained clay soils. Pétrus is extremely quality-conscious, from the vineyard to the cellar, their quest for purity propels their powerful yet refined wines. The Grand Vin, is a culmination of the estate’s unique terroir and inimitable style. Pétrus is a majestic array of dark fruits, oriental spices and impeccably integrated oak, making it one of Pomerol’s richest wines. A couple decades’ patience will be amply rewarded.