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Critics scores
20 Rene Gabriel
Erstmals 1991 verkostet: In der Nase ein Spiel zwischen Würze und rotbeerig rauchigen Früchten, mitschwingendes Leder sowie fleischige Aromen. Im Gaumen Tanninbeschlag und junges, trockenes Extrakt, nicht mit jenem Charme bestückt wie man dies von Pétrus gewohnt ist, mehr ein Médoc-Wein von traditioneller Art. 00: Am Geburtstag von Roberto Chiaradia genossen. Noch immer von tiefer, nur wenig entwickelter Farbe. Fettes Bouquet; Schokonoten, Himbeeren, nasser, süss dampfender Waldboden. Im Gaumen fest und mollig zugleich, zeigt noch eine Spur kernige Tannine sowie Waldfrüchte im intensiven Finale. Wird sich noch lange halten können (18/20). 05: Bei einem Diner mit Peter Pühringer in der Coburg in Wien. Trüffel, Krachmandel, eine waldige Süsse, frische geschnittene Pilze und noch rotbeerige Spuren. Frisch eingeschenkt ein Jahrhundertwein, nach 30 Minuten immer noch gross. Nicht dekantieren. 08: René Scmidlin öffnete Richard Gamma's Jahrgangswein in einer Viererserie. Der Wein war extrem dunkel und satt. Die Nase leider oxydiert. Doch diese Oxydation verschwand etwas in der Folge und machte eine trockenen Süsse Platz, Malz, Malmsey-Madeira und gekochte, rotbeerige Fruchtnoten. Im Gaumen spürte man den ehemaligen Reichtum ganz deutlich und der Wein endete mit einer unglaublich dicken Süsse. Gibt es noch bessere Flaschen? Diese wurde bei einem Händler in St. Emilion gekauft. Dies allerbesten werden wohl immer noch auf Jahrhundertniveau sein.
99 Robert Parker
It was the extraordinary 1950 Petrus, along with the 1950 Lafleur, first served to me years ago by Jean-Pierre Moueix, that made me realize how spectacular this vintage must have been in Pomerol. The wine is still a young, mammothly-constituted Petrus that is less evolved than more recent knock-out vintages such as 1961. Massive and rich, with spectacular color saturation and the sweet, unctuous texture Petrus obtains in ripe years, this wine will last for another 20-30 years.
99 Wine Spectator
A truly great wine from an overlooked vintage. Amazingly young, from its undeveloped ruby color to its fresh flavors. Captivating, meaty cassis and berry aromas; full-bodied, with tons of velvety fruit flavors and a long finish. Superb.--P?trus vertical. Drink now. ?JS
Producer
Château Pétrus
Undoubtedly one of Bordeaux’s truly great reds, Pétrus wines can be described as many things, but each vintage is undeniably iconic, legendary and lavish. As one of today’s rarest wines in the world, the château was nearly unheard of a hundred years ago. The estate’s fate changed rather recently, in 1962, only when Jean-Pierre Moueix stared to run, promote and manage the wine. Within ten years, the Moueix family became the sole-owners of Pétrus, and expanded the vineyard, which is known as one of the greatest buys in Pomerol. Today, the 11.5-hectare plot can be found amongst the highest in the appellation, planted with a very high percentage of Merlot (95%), and the rest Cabernet Franc, the varieties benefit from the land’s well-drained clay soils. Pétrus is extremely quality-conscious, from the vineyard to the cellar, their quest for purity propels their powerful yet refined wines. The Grand Vin, is a culmination of the estate’s unique terroir and inimitable style. Pétrus is a majestic array of dark fruits, oriental spices and impeccably integrated oak, making it one of Pomerol’s richest wines. A couple decades’ patience will be amply rewarded.