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Évaluations et Scores
98 Robert Parker
Wafting from the glass with aromas of blackberries and plums mingled with notions of pencil shavings, burning embers and creamy new oak, the 2019 Haut-Brion is full-bodied, rich and fleshy, with a textural attack that segues into an ample and enveloping core of fruit, concluding with a long, expansive finish. Broad-shouldered and muscular, its rich, powdery tannins are already seamlessly integrated; and though it's labeled at 15% alcohol, far higher than the great vintages of yesteryear, it avoids any sense of over-ripeness.
98 Vinous
The 2019 Haut-Brion has an intense bouquet of blackberry, raspberry coulis, cedar, mint and black olive aromas vying for attention. The palate is medium-bodied with succulent ripe tannins that belie the backbone, the arching structure of this Haut-Brion. Very persistent and very precise, showing a little more ambition and breeding than the La Mission this year, and a persistent, graphite-tinged, sapid finish. An opulent Haut-Brion and yet the pedigree is palpable. 14.6° alcohol.
96 Wine Spectator
A beauty, with a remarkably refined feel from start to finish, as the caressing but substantial structure lets waves of steeped plum, mulled raspberry and blackberry preserve roll through repeatedly, picking up singed alder and apple wood, dried anise and sweet tobacco accents through the finish, where a curl of woodsmoke lingers. Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2024 through 2038. — JM
Producteur
Château Haut Brion
Au nombre des quatre propriétés classées Premier Cru lors du fameux classement de 1855, le Château Haut-Brion se singularise d’autant plus qu’il est le seul à être implanté hors du Médoc. L’antériorité viticole du château est très ancienne, plus encore que celle de ses homologues répertoriés Grands Crus Classés du Médoc. Cette singularité en fait donc la véritable idole des Graves. Située en périphérie sud-ouest du centre ville de Bordeaux, la propriété, d’une superficie de 51 hectares, figure dans l’aire d’appellation Pessac-Léognan. Son vignoble fait la part belle aux cépages rouges, seuls trois hectares étant plantés des variétés sémillon et sauvignon blanc, à la base de ses blancs au boisé léger. La propriété appartient de nos jours aux mêmes propriétaires que le Château La Mission Haut-Brion et La Tour Haut-Brion. A la tête du domaine, le Prince Robert Dillon du Luxembourg représente la famille Dillon. Comparée aux Premiers Crus plus importants en superficie, la production du Château Haut-Brion est certes relativement faible, mais ses vins rouges et blancs sont magnifiques. Son second vin, Le Clarence de Haut-Brion, rivalise avec le Grand Vin de Haut-Brion, pourtant exquis, dont la proportion de merlot est élevée. Le château offre également un Haut-Brion blanc, fermenté en barrique, de même qu’un second blanc, issu des vignobles de Haut-Brion et de la Mission Haut-Brion, qui porte le nom de La Clarté de Haut-Brion.