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Haut Brion 2005 900cl

1er Grand Cru Classé | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | France
Épuisé

Tous les millésimes

1999 2005 2017 2018
Évaluations et Scores
20 Rene Gabriel
56 % Merlot, 39 % Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc. 9000 Kisten. Tiefes, sattes Granat mit lila Schimmer am Rand und violetten Reflexen in der Mitte. Die ersten Naseneindrücke sind geprägt von pechschwarzen Beeren, nobler Havanna-Tabak. Teernoten, schwarze Trüffeln, Gewürznelken, getrocknete Lorbeerblätter, Minze und frischem Thymian. Im Gaumen fest, stark adstringierend, aber mit reifen und doch geduldvollen Gerbstoffen ausgestattet, die gigantische Beerenaromatik bleibt in jeder Sekunde im schwarzbeerigen Bereich und unten zeigt sich eine Tenor-hafte Tiefe, der Nachklang ist minutenlang und gibt diesem jetzt schon fast legendären Haut-Brion den nötigen Nachdruck. Gabriel: ««Noch nie haben ich einen Haut-Brion als Fassmuster probiert der dem legendären 1961er so stark gleicht und eines Tages dessen würdiger Nachfolger werden kann!»(20/20). 13: Sattes, dunkles Purpur-Granat. Viel würzigen, aber noch in sich verschlossenen Cabernet zeigend, Pflaumen, Cassis und Teakholz, man spürt die absolute Grösse dieses Weine, aber man kommt momentan nur bedingt an ihn heran. Im Gaumen mit überzeugender Komplexität, füllig und fleischig, massive Konzentration im Extrakt zeigend, das Finale verdichtet sich und der Wein endet mit einer massiven Aromenbündelung im extrem langen, fast nur noch schwarzbeerigen Finale. Das wird ein ganz, ganz grosser Haut-Brion. Nur ist er leider momentan noch meilenweit von seiner ersten Genussreife entfernt. warten (2020 - 2050)
100 Robert Parker
The mineral-laced 2005 Haut Brion (56% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot and 5% Cabernet Franc) is exquisite. With its elegance and finesse, it is not as powerful as La Mission, but the nobility and complexity of the aromatics, incredible fragrance (subtle smoke and blue, red, and black fruits) that persists in the glass, full-bodied mouthfeel (though very light and delicate on its feet), and incredible length characterize this great Haut-Brion. It is just starting to drink well, and should continue to do so for at least another three decades. It is a tour de force in winemaking, but only 9,000 cases were produced.
100 Wine Spectator
This is incredible on the nose, showing coffee cake, blackberry, floral, coffee bean and vanilla bean, with Chinese spices. A very complex, full-bodied red, with seamless, hyperpolished tannins that caress every millimeter of the palate. Lasts for minutes. So beautifully balanced, I'm left speechless. Is it even better than the 1989? Best after 2017. 9,080 cases made. JS
100 Robert Parker
The mineral-laced 2005 Haut Brion (56% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot and 5% Cabernet Franc) is exquisite. With its elegance and finesse, it is not as powerful as La Mission, but the nobility and complexity of the aromatics, incredible fragrance (subtle smoke and blue, red, and black fruits) that persists in the glass, full-bodied mouthfeel (though very light and delicate on its feet), and incredible length characterize this great Haut-Brion. It is just starting to drink well, and should continue to do so for at least another three decades. It is a tour de force in winemaking, but only 9,000 cases were produced.
100 Wine Spectator
This is incredible on the nose, showing coffee cake, blackberry, floral, coffee bean and vanilla bean, with Chinese spices. A very complex, full-bodied red, with seamless, hyperpolished tannins that caress every millimeter of the palate. Lasts for minutes. So beautifully balanced, I'm left speechless. Is it even better than the 1989? Best after 2017. 9,080 cases made. JS
100 James Suckling
This is a wine that makes you dream. The nose is packed with flowers, sweet tobacco, iodine, spices, raspberries, blackberries, and great freshness. The texture is perfection, pure silk and the fruit is wonderfully complex and subtle. Currants, fresh mushrooms, flowers, and stones fill the mouth and make way to a delightful finish. Please leave this alone until 2020.
20 Rene Gabriel
56 % Merlot, 39 % Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc. 9000 Kisten. Tiefes, sattes Granat mit lila Schimmer am Rand und violetten Reflexen in der Mitte. Die ersten Naseneindrücke sind geprägt von pechschwarzen Beeren, nobler Havanna-Tabak. Teernoten, schwarze Trüffeln, Gewürznelken, getrocknete Lorbeerblätter, Minze und frischem Thymian. Im Gaumen fest, stark adstringierend, aber mit reifen und doch geduldvollen Gerbstoffen ausgestattet, die gigantische Beerenaromatik bleibt in jeder Sekunde im schwarzbeerigen Bereich und unten zeigt sich eine Tenor-hafte Tiefe, der Nachklang ist minutenlang und gibt diesem jetzt schon fast legendären Haut-Brion den nötigen Nachdruck. Gabriel: ««Noch nie haben ich einen Haut-Brion als Fassmuster probiert der dem legendären 1961er so stark gleicht und eines Tages dessen würdiger Nachfolger werden kann!»(20/20). 13: Sattes, dunkles Purpur-Granat. Viel würzigen, aber noch in sich verschlossenen Cabernet zeigend, Pflaumen, Cassis und Teakholz, man spürt die absolute Grösse dieses Weine, aber man kommt momentan nur bedingt an ihn heran. Im Gaumen mit überzeugender Komplexität, füllig und fleischig, massive Konzentration im Extrakt zeigend, das Finale verdichtet sich und der Wein endet mit einer massiven Aromenbündelung im extrem langen, fast nur noch schwarzbeerigen Finale. Das wird ein ganz, ganz grosser Haut-Brion. Nur ist er leider momentan noch meilenweit von seiner ersten Genussreife entfernt. warten (2020 - 2050)
99 Vinous
The 2005 Haut-Brion is a deep, meaty wine. Black cherry, game, smoke, tobacco, licorice, gravel and scorched earth saturate every corner of the palate. The 2005 is inky, creamy and voluptuous right out of the gate. It is also very young and in need of time in bottle. Most wines I tasted for this report started to lose a little steam after 24 hours, but the Haut-Brion kept getting better and better. It’s a magical wine, if a bit less accessible than most other 2005s at this stage. Tasted two times.
Producteur
Château Haut Brion
Au nombre des quatre propriétés classées Premier Cru lors du fameux classement de 1855, le Château Haut-Brion se singularise d’autant plus qu’il est le seul à être implanté hors du Médoc. L’antériorité viticole du château est très ancienne, plus encore que celle de ses homologues répertoriés Grands Crus Classés du Médoc. Cette singularité en fait donc la véritable idole des Graves. Située en périphérie sud-ouest du centre ville de Bordeaux, la propriété, d’une superficie de 51 hectares, figure dans l’aire d’appellation Pessac-Léognan. Son vignoble fait la part belle aux cépages rouges, seuls trois hectares étant plantés des variétés sémillon et sauvignon blanc, à la base de ses blancs au boisé léger. La propriété appartient de nos jours aux mêmes propriétaires que le Château La Mission Haut-Brion et La Tour Haut-Brion. A la tête du domaine, le Prince Robert Dillon du Luxembourg représente la famille Dillon. Comparée aux Premiers Crus plus importants en superficie, la production du Château Haut-Brion est certes relativement faible, mais ses vins rouges et blancs sont magnifiques. Son second vin, Le Clarence de Haut-Brion, rivalise avec le Grand Vin de Haut-Brion, pourtant exquis, dont la proportion de merlot est élevée. Le château offre également un Haut-Brion blanc, fermenté en barrique, de même qu’un second blanc, issu des vignobles de Haut-Brion et de la Mission Haut-Brion, qui porte le nom de La Clarté de Haut-Brion.