Close
Rechercher
Filters
Évaluations et Scores
20 Rene Gabriel
Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Nussiges Bouquet, Feigentöne, Datteln, Schokolade, nobler Darjeelingtee, Malz, Kräuternoten, warm aber nicht heiss, wird immer süsser an der Luft. Sublimer Gaumen, alles weich und geschmeidig, ziemlich opulent, Caramelnoten, hier wieder eine berauschende Kräuteraromatik und ein Hauch von fernöstlichen Gewürzen zeigend. Von der Nase her wird das einmal eine Art La Tâche aus St. Emilion. Im Gaumen wird es einer der schönsten Chevals die es je gab. Womit vergleichbar? Ein 90er in einer klarer ausgerichteten, konzentrierteren Form? Ein 98er vom Fett her aber mit noch mehr Finessen? Vom Druck her ein 2005er mit noch etwas mehr im Innern? Wie auch immer, bezahlen muss man wohl von all diesen erwähnten Jahrgängen (fast?) je einen Drittel.
100 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2009 Cheval Blanc offers up profound notions of baked blueberries, blackberry compote and crème de cassis with suggestions of chocolate mint, new leather and cloves plus a waft of candied violets. Medium to full-bodied, the palate is an exercise in elegance with very classy, super fine-grained tannins, beautiful freshness and layer upon layer of mineral-laced blue and black fruits, finishing long and perfumed.
100 Robert Parker
Deep garnet colored, the 2009 Cheval Blanc offers up profound notions of baked blueberries, blackberry compote and crème de cassis with suggestions of chocolate mint, new leather and cloves plus a waft of candied violets. Medium to full-bodied, the palate is an exercise in elegance with very classy, super fine-grained tannins, beautiful freshness and layer upon layer of mineral-laced blue and black fruits, finishing long and perfumed.
20 Rene Gabriel
Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Nussiges Bouquet, Feigentöne, Datteln, Schokolade, nobler Darjeelingtee, Malz, Kräuternoten, warm aber nicht heiss, wird immer süsser an der Luft. Sublimer Gaumen, alles weich und geschmeidig, ziemlich opulent, Caramelnoten, hier wieder eine berauschende Kräuteraromatik und ein Hauch von fernöstlichen Gewürzen zeigend. Von der Nase her wird das einmal eine Art La Tâche aus St. Emilion. Im Gaumen wird es einer der schönsten Chevals die es je gab. Womit vergleichbar? Ein 90er in einer klarer ausgerichteten, konzentrierteren Form? Ein 98er vom Fett her aber mit noch mehr Finessen? Vom Druck her ein 2005er mit noch etwas mehr im Innern? Wie auch immer, bezahlen muss man wohl von all diesen erwähnten Jahrgängen (fast?) je einen Drittel.
99 James Suckling
Super-spicy, this is an extremely elegant 2009 with enormous concentration and finesse. The complex finish lights up the sky and you wonder how this spectacular ripeness could have been more perfectly expressed. Drink or hold.
98 Wine Spectator
Dense, brooding and richly coated, with a well of steeped black currant, fig paste and roasted plum fruit to draw on while the layers of charcoal, Kenya AA coffee and loam resolve themselves. This displays both breadth and depth, offering a great undercurrent of acidity to match its heft. Should be among the most long-lived wines of the vintage. Best from 2017 through 2035. Tasted twice, with consistent notes. 7,330 cases made. –JM
98 Wine Spectator
Dense, brooding and richly coated, with a well of steeped black currant, fig paste and roasted plum fruit to draw on while the layers of charcoal, Kenya AA coffee and loam resolve themselves. This displays both breadth and depth, offering a great undercurrent of acidity to match its heft. Should be among the most long-lived wines of the vintage. Best from 2017 through 2035. Tasted twice, with consistent notes. 7,330 cases made. –JM
Producteur
Château Cheval Blanc
Il crée des cuvées phénoménales, tous millésimes confondus. Certaines figurent même parmi les plus réputées de la planète… En un mot, le mythique Château Cheval Blanc se trouve au summum. Bernard Arnault et Albert Frère ont jeté leur dévolu sur la propriété à la fin des années 1990, ne lésinant pas sur les moyens pour faire de Cheval Blanc le plus grand château de la Rive Droite. Reconnu Grand Cru Classé A, Cheval Blanc met à l’honneur le cabernet franc, dans une proportion qui est la plus élevée de toute la région de Bordeaux. Limitrophe de l’appellation Pomerol, plus de la moitié de ses 39 hectares de vignes sont plantés de ce cépage. Le domaine compte quarante-cinq parcelles au total, disséminées sur toute la zone. Cette mosaïque de terroirs, ainsi que l’encépagement dominé par le cabernet franc, expliquent la grande complexité du vin. Un Cheval Blanc au profil classique se distingue par ses arômes riches et concentrés de petits fruits noirs, d’une complexité intense, et ses saveurs d’épices douces. Une dizaine d’années de garde ou plus révélera la texture soyeuse du grand vin Cheval Blanc dans toute sa splendeur. Un vin hors pair.