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Rezensionen & Bewertungen
87 Robert Parker
This is the last vintage of Sassicaia to flaunt its revolutionary Vino da Tavola di Toscana status. The 1993 Sassicaia represents the end of an important era in Italian wine. Perhaps its symbolic importance outweighs the actual substance inside the bottle. This is a nervous and tightly wrapped wine with an inward-looking and introspective personality. There are dusty mineral notes of crushed granite and sea shell with mild tones of spice and candied fruit. There is also a vinous note of winery or old barrel that I did not find in any of the other wines presented in this full retrospective. It seems to be a one-off thing. <br/>
85 Wine Spectator
Pretty cassis, berry and slightly herbal aromas which follow through on the palate. Medium-bodied, moderately tannic and has a light finish. A good, but not overly impressive, Sassicaia; slightly unripe nature of Cabernet Sauvignon detracts. Drink now through 2000. (October 31, 1996)
Hersteller
Tenuta San Guido
Italiens ikonischstes Weingut, die Tenuta San Guido, hat nach einer ganzen Serie großer Jahrgänge des landesweit berühmtesten Weines Sassicaia seinen Ruhm sogar noch mehren können. Das in den 1940ern Jahren gegründete Anwesen brachte seine erste kommerzielle Produktion erst 1968 heraus. Sein hervorragender Ruf wurde 1985 von Robert Parker bestätigt, der dem Sassicaia desselben Jahres die höchste Punktzahl verlieh und somit seinen Erzeuger auf die weltweite Weinkarte setzte. Im Jahr 1994 erhielt dieses Gut als einziger Einzelbetrieb überhaupt seine eigene DOC, Bolgheri Sassicaia. Dieser Auszeichnung wird es mit seiner Produktion auf ganzer Linie gerecht, so auch mit dem Zweitwein Guidalberto und dem Drittwein Le Difese, die alle einzigartig und auf ihre Weise beeindruckend sind.