Close
Suchen
Filters
Rezensionen & Bewertungen
88 Robert Parker
The 1972 Sassicaia shows a surprising level of richness and dark succulence despite its advanced age. That more opulent approach does however segue to moments of monotone and flatness that also characterize this slowly aged Tuscan red. You get cured meat, plum, ground espresso and bitter chocolate. Despite that wild aromatic ride with its various high points and low points, this remains a very valid and interesting wine that does not lack in terms of overall integrity or persistence.
85 Wine Spectator
How Tenuta San Guido could produce such a delightful wine in a year that ranks among the most disastrous this century in Tuscany remains a mystery that goes to the heart of the Sassicaia legend. Inky, tarry, complex and medium-bodied; earthy, plummy and minty character and impressive finish. Would rate higher if not for a slight but distracting rustic chestnut aroma.--Sassicaia vertical. - PM (July 31, 1996)
Hersteller
Tenuta San Guido
Italiens ikonischstes Weingut, die Tenuta San Guido, hat nach einer ganzen Serie großer Jahrgänge des landesweit berühmtesten Weines Sassicaia seinen Ruhm sogar noch mehren können. Das in den 1940ern Jahren gegründete Anwesen brachte seine erste kommerzielle Produktion erst 1968 heraus. Sein hervorragender Ruf wurde 1985 von Robert Parker bestätigt, der dem Sassicaia desselben Jahres die höchste Punktzahl verlieh und somit seinen Erzeuger auf die weltweite Weinkarte setzte. Im Jahr 1994 erhielt dieses Gut als einziger Einzelbetrieb überhaupt seine eigene DOC, Bolgheri Sassicaia. Dieser Auszeichnung wird es mit seiner Produktion auf ganzer Linie gerecht, so auch mit dem Zweitwein Guidalberto und dem Drittwein Le Difese, die alle einzigartig und auf ihre Weise beeindruckend sind.