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Rezensionen & Bewertungen
87 Robert Parker
Nearing the end of its very long and illustrious lifespan, the 1971 Sassicaia reverts to savory tones of black olive, spicy dried jerky, licorice and tar. There is little natural sweetness left and the mouthfeel is dry and dusty instead. Overall, this vintage offers less depth and dimension, although it is remarkably sound and complete considering its age. Only a handful of Italian wines (made outside Piedmont) way back in 1971 can claim to have aged so well. This is a true taste of Tuscan history.
78 Wine Spectator
The first bottle showed hard, tough and lean character and a drying finish. The second was a more delicate wine, showing somewhat more fruit. Collectors should probably drink their '71s right away as they might be fading quickly.--Sassicaia vertical. - PM (July 31, 1996)
Hersteller
Tenuta San Guido
Italiens ikonischstes Weingut, die Tenuta San Guido, hat nach einer ganzen Serie großer Jahrgänge des landesweit berühmtesten Weines Sassicaia seinen Ruhm sogar noch mehren können. Das in den 1940ern Jahren gegründete Anwesen brachte seine erste kommerzielle Produktion erst 1968 heraus. Sein hervorragender Ruf wurde 1985 von Robert Parker bestätigt, der dem Sassicaia desselben Jahres die höchste Punktzahl verlieh und somit seinen Erzeuger auf die weltweite Weinkarte setzte. Im Jahr 1994 erhielt dieses Gut als einziger Einzelbetrieb überhaupt seine eigene DOC, Bolgheri Sassicaia. Dieser Auszeichnung wird es mit seiner Produktion auf ganzer Linie gerecht, so auch mit dem Zweitwein Guidalberto und dem Drittwein Le Difese, die alle einzigartig und auf ihre Weise beeindruckend sind.