Close
Search
Filters

Montrose 1966 75cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | France
CHF 302.70
Critics scores
16 Rene Gabriel
Eine Magnum 1996: Erdiges Terroir; dunkle Pilze, eine klassische Montrose-Nase, die sehr nach Médoc riecht. Im Gaumen viel Cabernet, saftig, noch einen gewissen Rückhalt anzeigend, die Säure macht Länge. Gemessen an den Jahrgangsmöglichkeiten aber doch sehr enttäuschend. 02: Eher helle Farbe; deutliche Reife. Pflaumiges, weiches Bouquet; offen, trotzdem irgendwie schlank. Im Gaumen eine gewisse Süsse, aber auch drahtige Konturen, Tabak, wirkt allerdings sauberer als andere Montrose-Jahrgänge aus der gleichen Zeit. (16/20). 11: Abfüllung Jean Bridon. Aufhellendes Ziegelrot. Malzig-humusiges Bouquet, stark rosinierende Töne, alter Malaga. Vom Körper her recht angenehm im Gaumen, es zeigen sich im Innern aber deutliche Spuren von alten unsauberen Fässern. Am besten schüttet man diesen Wein in eine Sauce für eine Rindszunge. Diese Händlerfüllung: 14/20 vorbei.
16 Rene Gabriel
Eine Magnum 1996: Erdiges Terroir; dunkle Pilze, eine klassische Montrose-Nase, die sehr nach Médoc riecht. Im Gaumen viel Cabernet, saftig, noch einen gewissen Rückhalt anzeigend, die Säure macht Länge. Gemessen an den Jahrgangsmöglichkeiten aber doch sehr enttäuschend. 02: Eher helle Farbe; deutliche Reife. Pflaumiges, weiches Bouquet; offen, trotzdem irgendwie schlank. Im Gaumen eine gewisse Süsse, aber auch drahtige Konturen, Tabak, wirkt allerdings sauberer als andere Montrose-Jahrgänge aus der gleichen Zeit. (16/20). 11: Abfüllung Jean Bridon. Aufhellendes Ziegelrot. Malzig-humusiges Bouquet, stark rosinierende Töne, alter Malaga. Vom Körper her recht angenehm im Gaumen, es zeigen sich im Innern aber deutliche Spuren von alten unsauberen Fässern. Am besten schüttet man diesen Wein in eine Sauce für eine Rindszunge. Diese Händlerfüllung: 14/20 vorbei.
86 Robert Parker
Tasted at the Montrose vertical in Stamford, the 1966 Montrose is a wine that I drank and raved about in the 1990s, though in tandem with the 1970 it seemed to reach the end of its drinking plateau and recent bottles were inferior. Here, there are vestiges of dark berry fruit on the nose, which is now dominated by tobacco and undergrowth. It now feels foursquare and correct. Those same adjectives can be applied to the palate that has a distinct tertiary persona, slightly dry tannin and showing some attenuation towards the finish. I suspect that large formats might replicate some of the joy I found in the 1966 a few years ago, but regular bottles should be consumed sooner rather than later. Tasted May 2016.<br/>
86 Robert Parker
Tasted at the Montrose vertical in Stamford, the 1966 Montrose is a wine that I drank and raved about in the 1990s, though in tandem with the 1970 it seemed to reach the end of its drinking plateau and recent bottles were inferior. Here, there are vestiges of dark berry fruit on the nose, which is now dominated by tobacco and undergrowth. It now feels foursquare and correct. Those same adjectives can be applied to the palate that has a distinct tertiary persona, slightly dry tannin and showing some attenuation towards the finish. I suspect that large formats might replicate some of the joy I found in the 1966 a few years ago, but regular bottles should be consumed sooner rather than later. Tasted May 2016.<br/>
Producer
Château Montrose
Producing outstanding Bordeaux year after year, this 95-hectare property, Château Montrose is a classified Second Growth in the Saint-Estèphe hierarchy. Just north of Pauillac, Montrose is ideally-situated on a gravelly, well-drained plot that runs along the Gironde estuary for over a kilometer. The local microclimate, unique to Montrose works to mitigate temperatures, protecting the vines from devastating frosts as well as equally destructive heatwaves. The patchwork of a vineyard, planted on the world’s most privileged winegrowing terroirs, has been owned by Martin and Olivier Bouygues since 2006. In 2012 they brought in Hervé Berland, the former managing director of Mouton Rothschild to act as estate manager. This spectacular Saint-Estèphe château crafts three wines, they are immense, powerful, dense and long-lived. The leading wine, Montrose is a monumental fleshy, and persuasive red.