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Critics scores
95 Wine Spectator
Wonderful clean berry fruit with currant, light mint and mineral following through to a full, firm palate with long, silky tannins and a mineral, berry and spice aftertaste. Lovely wine. Firm. This is squeaky clean and beautiful. Enjoyable now but better to wait a few years still.--Non-blind Ch?teau Montrose vertical. Best after 2007. ?JS
95 Wine Spectator
Wonderful clean berry fruit with currant, light mint and mineral following through to a full, firm palate with long, silky tannins and a mineral, berry and spice aftertaste. Lovely wine. Firm. This is squeaky clean and beautiful. Enjoyable now but better to wait a few years still.--Non-blind Ch?teau Montrose vertical. Best after 2007. ?JS
92 Robert Parker
Tasted at the château, the 1986 Montrose is a wine that I had not tasted for many years and up until now, I was concerned about whether there was sufficient fruit to balance its sturdy, obdurate tannins. A blend of 67% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot and 6% Cabernet Franc picked between 30 September and 16 October, it has a similar core to the 1986 Cos d'Estournel, albeit with a slight wider bricked rim. The nose is pleasant and quite floral, not as rich or as opulent as the Cos d'Estournel, quite refined with cedar and undergrowth aromas, then pencil lead that becomes more dominant with aeration. The palate is medium-bodied with grippy tannin, a fresh line of acidity, a little more leather coming through towards the finish with commendable weight and focus, if not quite the exuberance of the best 1986s. It is drinking perfectly now. Though a long way behind the 1989 and 1990 Montrose, this conservative Saint Estephe will continue to give 15-20 years more pleasure. Tasted July 2016.<br/>
92 Robert Parker
Tasted at the château, the 1986 Montrose is a wine that I had not tasted for many years and up until now, I was concerned about whether there was sufficient fruit to balance its sturdy, obdurate tannins. A blend of 67% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot and 6% Cabernet Franc picked between 30 September and 16 October, it has a similar core to the 1986 Cos d'Estournel, albeit with a slight wider bricked rim. The nose is pleasant and quite floral, not as rich or as opulent as the Cos d'Estournel, quite refined with cedar and undergrowth aromas, then pencil lead that becomes more dominant with aeration. The palate is medium-bodied with grippy tannin, a fresh line of acidity, a little more leather coming through towards the finish with commendable weight and focus, if not quite the exuberance of the best 1986s. It is drinking perfectly now. Though a long way behind the 1989 and 1990 Montrose, this conservative Saint Estephe will continue to give 15-20 years more pleasure. Tasted July 2016.<br/>
13 Rene Gabriel
87: Bei der Fassprobe legte ich den Tarif bei mageren 15/20 Punkten fest. Hart und kernig. Etwa zehn Jahre später hatte ich das Gefühl, es könnte etwas aus ihm werden, störte mich aber an den dumpfen Kellertönen. Manchmal war er weniger stinkig, dann wieder im unappetitlichen Bereich. 99: Aufhellendes, sattes Granat, wenig Reifetöne. Dumpfe, unsaubere Nase, fassig. Wir diskutierten, ob der Wein Korken hat. Aufgrund meiner Erfahrungen mit der Montrose-Phase dieser Dekade ist aber anzunehmen, dass er unsauber bleiben wird, weil einfach zu viele, alte, ausgelaugte Fässer im Spiel waren: Mittlerer, sehniger Körper, der im Verhältnis dazu zu viele rohe Gerbstoffe aufweist. Nicht kaufen! Oder, falls man Besitzer ist; verkaufen! (14/20). 11: Dunkles Weinrot. Zapfiger Beginn, grüner Cabernet und muffige, alte Fässer. Im Gaumen völlig kontaminiert, die Substanz wäre gut, ja fast genial, hier wurde aber leider völlig unsauber gearbeitet, wie auch schon frühere Eindrücke bewiesen. trinken
13 Rene Gabriel
87: Bei der Fassprobe legte ich den Tarif bei mageren 15/20 Punkten fest. Hart und kernig. Etwa zehn Jahre später hatte ich das Gefühl, es könnte etwas aus ihm werden, störte mich aber an den dumpfen Kellertönen. Manchmal war er weniger stinkig, dann wieder im unappetitlichen Bereich. 99: Aufhellendes, sattes Granat, wenig Reifetöne. Dumpfe, unsaubere Nase, fassig. Wir diskutierten, ob der Wein Korken hat. Aufgrund meiner Erfahrungen mit der Montrose-Phase dieser Dekade ist aber anzunehmen, dass er unsauber bleiben wird, weil einfach zu viele, alte, ausgelaugte Fässer im Spiel waren: Mittlerer, sehniger Körper, der im Verhältnis dazu zu viele rohe Gerbstoffe aufweist. Nicht kaufen! Oder, falls man Besitzer ist; verkaufen! (14/20). 11: Dunkles Weinrot. Zapfiger Beginn, grüner Cabernet und muffige, alte Fässer. Im Gaumen völlig kontaminiert, die Substanz wäre gut, ja fast genial, hier wurde aber leider völlig unsauber gearbeitet, wie auch schon frühere Eindrücke bewiesen. trinken
Producer
Château Montrose
Producing outstanding Bordeaux year after year, this 95-hectare property, Château Montrose is a classified Second Growth in the Saint-Estèphe hierarchy. Just north of Pauillac, Montrose is ideally-situated on a gravelly, well-drained plot that runs along the Gironde estuary for over a kilometer. The local microclimate, unique to Montrose works to mitigate temperatures, protecting the vines from devastating frosts as well as equally destructive heatwaves. The patchwork of a vineyard, planted on the world’s most privileged winegrowing terroirs, has been owned by Martin and Olivier Bouygues since 2006. In 2012 they brought in Hervé Berland, the former managing director of Mouton Rothschild to act as estate manager. This spectacular Saint-Estèphe château crafts three wines, they are immense, powerful, dense and long-lived. The leading wine, Montrose is a monumental fleshy, and persuasive red.