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Critics scores
99 Robert Parker
Deep garnet in color, the 2010 Haut-Brion charges out of the gate with exuberant notes of crème de cassis, blueberry pie and baked plums followed by nuances of dark chocolate, licorice and cloves. Full-bodied, the palate has lots of subtle earth and mineral accents with a firm, finely grained texture and great freshness lifting the long finish.
99 Wine Spectator
Sappy, tongue-coating pastis, blackberry coulis and loganberry fruit starts this huge wine off, followed by a parade of licorice snap, violet, tar, black tea, roasted alder, wood spice and steeped black cherry fruit notes. A beam of pure cassis drives through this version, and the finish pulls everything together with a mouthwatering brambly edge that should soften slowly over time. A riveting display of brawny power, unbridled energy and high-level terroir. Best from 2020 through 2040.-J.M.
99 Robert Parker
Deep garnet in color, the 2010 Haut-Brion charges out of the gate with exuberant notes of crème de cassis, blueberry pie and baked plums followed by nuances of dark chocolate, licorice and cloves. Full-bodied, the palate has lots of subtle earth and mineral accents with a firm, finely grained texture and great freshness lifting the long finish.
99 Wine Spectator
Sappy, tongue-coating pastis, blackberry coulis and loganberry fruit starts this huge wine off, followed by a parade of licorice snap, violet, tar, black tea, roasted alder, wood spice and steeped black cherry fruit notes. A beam of pure cassis drives through this version, and the finish pulls everything together with a mouthwatering brambly edge that should soften slowly over time. A riveting display of brawny power, unbridled energy and high-level terroir. Best from 2020 through 2040.-J.M.
19 Rene Gabriel
57 % Cabernet Sauvignon, 23 % Merlot, 20 % Cabernet Franc. 39 hl/ha. Sehr dunkles Purpur mit viel Lila-Reflexen in der satten Mitte. Feinduftiges Bouquet, rote Pflaumen, blaue Beeren und schwarze Fruchtnoten, also ein sehr vielseitiger Haut-Brion, der nach und nach dann auch seine klassischen Gewürznoten frei gibt, Havanatouch, Zedernduft, ein Hauch Mocca und dunkle Edelhölzer. Erstaunlich saftiger Gaumen mit feinem, ja schon fast zartem Stoff. Schwarze Kirschen und Lakritze, gebündeltes, harmonisches Finale mit viel Rückaromatik. Auch wenn es scheint, dass dieser Haut-Brion etwas früher gefällig sein wird als sein Bruder La Mission, ist das Potential nicht zu unterschätzen. Hier geht es in Richtung grosse Klassik, dem 1995er nicht unähnlich. Auf 10 Jahre seien die Cabernet Franc nur in einem Jahr wirklich gross. Aber wenn diese gross wären, dann sei das eine geniale Ergänzung im Blend. Dasselbe hatten wir auf Mouton auch gehört, aber das Gegenteil, denn im Mouton 2010 sind keine Cabernet Francs drin. Pauillac ist nicht Pessac! warten (2022 - 2050)
19 Rene Gabriel
57 % Cabernet Sauvignon, 23 % Merlot, 20 % Cabernet Franc. 39 hl/ha. Sehr dunkles Purpur mit viel Lila-Reflexen in der satten Mitte. Feinduftiges Bouquet, rote Pflaumen, blaue Beeren und schwarze Fruchtnoten, also ein sehr vielseitiger Haut-Brion, der nach und nach dann auch seine klassischen Gewürznoten frei gibt, Havanatouch, Zedernduft, ein Hauch Mocca und dunkle Edelhölzer. Erstaunlich saftiger Gaumen mit feinem, ja schon fast zartem Stoff. Schwarze Kirschen und Lakritze, gebündeltes, harmonisches Finale mit viel Rückaromatik. Auch wenn es scheint, dass dieser Haut-Brion etwas früher gefällig sein wird als sein Bruder La Mission, ist das Potential nicht zu unterschätzen. Hier geht es in Richtung grosse Klassik, dem 1995er nicht unähnlich. Auf 10 Jahre seien die Cabernet Franc nur in einem Jahr wirklich gross. Aber wenn diese gross wären, dann sei das eine geniale Ergänzung im Blend. Dasselbe hatten wir auf Mouton auch gehört, aber das Gegenteil, denn im Mouton 2010 sind keine Cabernet Francs drin. Pauillac ist nicht Pessac! warten (2022 - 2050)
97 Vinous
The 2010 Haut-Brion has a more flamboyant and showier bouquet than the La Mission with copious black fruit, orange blossom, fireside ash and chai tea aromas that are irresistible. The palate is medium-bodied with very fine and supple tannins, firm grip, quite saline in the mouth with strong truffle notes on the finish. Quite brilliant. Tasted from an ex-château bottle at the BI Wines & Spirits 10-Year On tasting.
97 James Suckling
This is very spicy with dried mushroom aromas with dark fruits and plum undertones. Sweet tobacco as well. This is full-bodied, with lots of tannins that are chewy and firm. This is muscular for HB and flexing it. Try in 2020.
97 Vinous
The 2010 Haut-Brion has a more flamboyant and showier bouquet than the La Mission with copious black fruit, orange blossom, fireside ash and chai tea aromas that are irresistible. The palate is medium-bodied with very fine and supple tannins, firm grip, quite saline in the mouth with strong truffle notes on the finish. Quite brilliant. Tasted from an ex-château bottle at the BI Wines & Spirits 10-Year On tasting.
Producer
Château Haut Brion
One of the four original properties classified as a First Growth in the famous 1855 Classification, Château Haut-Brion is even more unique for the fact that they were the only property outside of Médoc to be included. The château has had a long history in viticulture, dating further back than its Médoc Grand Cru Classé counterparts, making this estate a true Graves idol. Situated just southwest of Bordeaux’s city center, the 51-hectare property belongs to the Pessac-Léognan appellation. Dominated by red plantings, a mere three hectares of vineyards are dedicated to the growth of their lightly oaked white varieties, Sémillion and Sauvignon Blanc. Today the property is under the same ownership as Château La Mission Haut-Brion and La Tour Haut-Brion. The Dillon family is represented by Prince Robert Dillon of Luxembourg who now runs the estate. When compared to the larger First Growths, Château Haut-Brion has a rather small production of magnificent reds and whites. The estate’s second wine, Le Clarence de Haut-Brion can almost rival the exquisite Grand Vin, Haut-Brion that contains a high percentage of Merlot. The château also produces a barrel-fermented Haut-Brion Blanc, along with a second white, made from both Haut-Brion and La Mission Haut-Brion, labeled as La Clarté de Haut-Brion.