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Critics scores
19 By Rene Gabriel
96 By Robert Parker
88 By Wine Spectator
1988 erstmals aus einer halben Flasche verkostet und aufgrund der Oxydation nur mit 12/20 Punkten beschenkt. Auch die Normalflasche, die ich 1996 degustierte, war ein eher zwiespältiges Erlebnis: Trübe, jedoch sehr tiefe Farbe. Rauchiges Bouquet, Bakelittöne; sehr intensiv, leicht gruftig staubiger Kellerton. Im Gaumen Kampfernoten, wiederum sehr staubig, an sich ein dichtes Potential, aber wenig Charme. Grundsätzlich ein Wein, den man in zehn, zwanzig Jahren ohne jede Hast wieder unter die Lupe nehmen kann. Potentialwertung: 18/20, Genusswertung: 14/20. 12: Mattes, aufhellendes Weinrot, leicht bräunlicher Rand. Verrücktes Bouquet, Currynase, Verdelho-Madeira, Rauch, Averna-Likör, sowie eine geniale Würze in sich tragend. Im Gaumen mit dramatischer Extraktsüsse, enorm konzentriert, Birnenbrot, Schwarztee, Kandis, eher schlank, aber trotzdem dramatisch lang. Ein überdimensional grosser 1950er! 19/20 trinken
Producer
Château Haut Brion
One of the four original properties classified as a First Growth in the famous 1855 Classification, Château Haut-Brion is even more unique for the fact that they were the only property outside of Médoc to be included. The château has had a long history in viticulture, dating further back than its Médoc Grand Cru Classé counterparts, making this estate a true Graves idol. Situated just southwest of Bordeaux’s city center, the 51-hectare property belongs to the Pessac-Léognan appellation. Dominated by red plantings, a mere three hectares of vineyards are dedicated to the growth of their lightly oaked white varieties, Sémillion and Sauvignon Blanc. Today the property is under the same ownership as Château La Mission Haut-Brion and La Tour Haut-Brion. The Dillon family is represented by Prince Robert Dillon of Luxembourg who now runs the estate. When compared to the larger First Growths, Château Haut-Brion has a rather small production of magnificent reds and whites. The estate’s second wine, Le Clarence de Haut-Brion can almost rival the exquisite Grand Vin, Haut-Brion that contains a high percentage of Merlot. The château also produces a barrel-fermented Haut-Brion Blanc, along with a second white, made from both Haut-Brion and La Mission Haut-Brion, labeled as La Clarté de Haut-Brion.