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Haut Brion 2005 600cl

1er Grand Cru Classé | Graves, Pessac-Léognan | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
20 Rene Gabriel
56 % Merlot, 39 % Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc. 9000 Kisten. Tiefes, sattes Granat mit lila Schimmer am Rand und violetten Reflexen in der Mitte. Die ersten Naseneindrücke sind geprägt von pechschwarzen Beeren, nobler Havanna-Tabak. Teernoten, schwarze Trüffeln, Gewürznelken, getrocknete Lorbeerblätter, Minze und frischem Thymian. Im Gaumen fest, stark adstringierend, aber mit reifen und doch geduldvollen Gerbstoffen ausgestattet, die gigantische Beerenaromatik bleibt in jeder Sekunde im schwarzbeerigen Bereich und unten zeigt sich eine Tenor-hafte Tiefe, der Nachklang ist minutenlang und gibt diesem jetzt schon fast legendären Haut-Brion den nötigen Nachdruck. Gabriel: ««Noch nie haben ich einen Haut-Brion als Fassmuster probiert der dem legendären 1961er so stark gleicht und eines Tages dessen würdiger Nachfolger werden kann!»(20/20). 13: Sattes, dunkles Purpur-Granat. Viel würzigen, aber noch in sich verschlossenen Cabernet zeigend, Pflaumen, Cassis und Teakholz, man spürt die absolute Grösse dieses Weine, aber man kommt momentan nur bedingt an ihn heran. Im Gaumen mit überzeugender Komplexität, füllig und fleischig, massive Konzentration im Extrakt zeigend, das Finale verdichtet sich und der Wein endet mit einer massiven Aromenbündelung im extrem langen, fast nur noch schwarzbeerigen Finale. Das wird ein ganz, ganz grosser Haut-Brion. Nur ist er leider momentan noch meilenweit von seiner ersten Genussreife entfernt. warten (2020 - 2050)
100 Robert Parker
The mineral-laced 2005 Haut Brion (56% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot and 5% Cabernet Franc) is exquisite. With its elegance and finesse, it is not as powerful as La Mission, but the nobility and complexity of the aromatics, incredible fragrance (subtle smoke and blue, red, and black fruits) that persists in the glass, full-bodied mouthfeel (though very light and delicate on its feet), and incredible length characterize this great Haut-Brion. It is just starting to drink well, and should continue to do so for at least another three decades. It is a tour de force in winemaking, but only 9,000 cases were produced.
100 Wine Spectator
This is incredible on the nose, showing coffee cake, blackberry, floral, coffee bean and vanilla bean, with Chinese spices. A very complex, full-bodied red, with seamless, hyperpolished tannins that caress every millimeter of the palate. Lasts for minutes. So beautifully balanced, I'm left speechless. Is it even better than the 1989? Best after 2017. 9,080 cases made. JS
100 Robert Parker
The mineral-laced 2005 Haut Brion (56% Cabernet Sauvignon, 39% Merlot and 5% Cabernet Franc) is exquisite. With its elegance and finesse, it is not as powerful as La Mission, but the nobility and complexity of the aromatics, incredible fragrance (subtle smoke and blue, red, and black fruits) that persists in the glass, full-bodied mouthfeel (though very light and delicate on its feet), and incredible length characterize this great Haut-Brion. It is just starting to drink well, and should continue to do so for at least another three decades. It is a tour de force in winemaking, but only 9,000 cases were produced.
100 Wine Spectator
This is incredible on the nose, showing coffee cake, blackberry, floral, coffee bean and vanilla bean, with Chinese spices. A very complex, full-bodied red, with seamless, hyperpolished tannins that caress every millimeter of the palate. Lasts for minutes. So beautifully balanced, I'm left speechless. Is it even better than the 1989? Best after 2017. 9,080 cases made. JS
100 James Suckling
This is a wine that makes you dream. The nose is packed with flowers, sweet tobacco, iodine, spices, raspberries, blackberries, and great freshness. The texture is perfection, pure silk and the fruit is wonderfully complex and subtle. Currants, fresh mushrooms, flowers, and stones fill the mouth and make way to a delightful finish. Please leave this alone until 2020.
20 Rene Gabriel
56 % Merlot, 39 % Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc. 9000 Kisten. Tiefes, sattes Granat mit lila Schimmer am Rand und violetten Reflexen in der Mitte. Die ersten Naseneindrücke sind geprägt von pechschwarzen Beeren, nobler Havanna-Tabak. Teernoten, schwarze Trüffeln, Gewürznelken, getrocknete Lorbeerblätter, Minze und frischem Thymian. Im Gaumen fest, stark adstringierend, aber mit reifen und doch geduldvollen Gerbstoffen ausgestattet, die gigantische Beerenaromatik bleibt in jeder Sekunde im schwarzbeerigen Bereich und unten zeigt sich eine Tenor-hafte Tiefe, der Nachklang ist minutenlang und gibt diesem jetzt schon fast legendären Haut-Brion den nötigen Nachdruck. Gabriel: ««Noch nie haben ich einen Haut-Brion als Fassmuster probiert der dem legendären 1961er so stark gleicht und eines Tages dessen würdiger Nachfolger werden kann!»(20/20). 13: Sattes, dunkles Purpur-Granat. Viel würzigen, aber noch in sich verschlossenen Cabernet zeigend, Pflaumen, Cassis und Teakholz, man spürt die absolute Grösse dieses Weine, aber man kommt momentan nur bedingt an ihn heran. Im Gaumen mit überzeugender Komplexität, füllig und fleischig, massive Konzentration im Extrakt zeigend, das Finale verdichtet sich und der Wein endet mit einer massiven Aromenbündelung im extrem langen, fast nur noch schwarzbeerigen Finale. Das wird ein ganz, ganz grosser Haut-Brion. Nur ist er leider momentan noch meilenweit von seiner ersten Genussreife entfernt. warten (2020 - 2050)
99 Vinous
The 2005 Haut-Brion is a deep, meaty wine. Black cherry, game, smoke, tobacco, licorice, gravel and scorched earth saturate every corner of the palate. The 2005 is inky, creamy and voluptuous right out of the gate. It is also very young and in need of time in bottle. Most wines I tasted for this report started to lose a little steam after 24 hours, but the Haut-Brion kept getting better and better. It’s a magical wine, if a bit less accessible than most other 2005s at this stage. Tasted two times.
Producer
Château Haut Brion
One of the four original properties classified as a First Growth in the famous 1855 Classification, Château Haut-Brion is even more unique for the fact that they were the only property outside of Médoc to be included. The château has had a long history in viticulture, dating further back than its Médoc Grand Cru Classé counterparts, making this estate a true Graves idol. Situated just southwest of Bordeaux’s city center, the 51-hectare property belongs to the Pessac-Léognan appellation. Dominated by red plantings, a mere three hectares of vineyards are dedicated to the growth of their lightly oaked white varieties, Sémillion and Sauvignon Blanc. Today the property is under the same ownership as Château La Mission Haut-Brion and La Tour Haut-Brion. The Dillon family is represented by Prince Robert Dillon of Luxembourg who now runs the estate. When compared to the larger First Growths, Château Haut-Brion has a rather small production of magnificent reds and whites. The estate’s second wine, Le Clarence de Haut-Brion can almost rival the exquisite Grand Vin, Haut-Brion that contains a high percentage of Merlot. The château also produces a barrel-fermented Haut-Brion Blanc, along with a second white, made from both Haut-Brion and La Mission Haut-Brion, labeled as La Clarté de Haut-Brion.