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Rezensionen & Bewertungen
20 Rene Gabriel
97 James Suckling
...This was tight and powerful with hints of cream and blueberries. It was full and pretty with firm tannins. On the finish it was so long and intense. Some balsamic and dried fruit undertones. It’s only beginning to open up now.
95 Wine Spectator
Dark ruby color. Aromas of lavender, violet, mint and crushed berries. Full-bodied, with polished, chewy tannins and lots of mint, blackberry and wet earth flavors. Goes on and on. Tight and powerful. Needs a long time to open still.?'88/'98 Bordeaux blind retrospective (2008). Best after 2012. 2,000 cases made. ?JS
95 Wine Spectator
Dark ruby color. Aromas of lavender, violet, mint and crushed berries. Full-bodied, with polished, chewy tannins and lots of mint, blackberry and wet earth flavors. Goes on and on. Tight and powerful. Needs a long time to open still.?'88/'98 Bordeaux blind retrospective (2008). Best after 2012. 2,000 cases made. ?JS
94 Robert Parker
Readers should not hesitate to check out Ausone's new second wine, Chapelle d'Ausone. It reveals Ausone's minerality, finesse, and quality presented in a lower-keyed, more open-knit style. A dense opaque purple color offers up restrained, but pure aromas of liquid minerals, blackberries, black raspberries, and flowers. Medium to full-bodied, with high tannin but a long, super-pure, symmetrical mouth-feel, this dazzling, extremely complex Ausone requires 6-10 years of cellaring. Anticipated maturity: 2010-2050.
94 Robert Parker
Readers should not hesitate to check out Ausone's new second wine, Chapelle d'Ausone. It reveals Ausone's minerality, finesse, and quality presented in a lower-keyed, more open-knit style. A dense opaque purple color offers up restrained, but pure aromas of liquid minerals, blackberries, black raspberries, and flowers. Medium to full-bodied, with high tannin but a long, super-pure, symmetrical mouth-feel, this dazzling, extremely complex Ausone requires 6-10 years of cellaring. Anticipated maturity: 2010-2050.
Hersteller
Château Ausone
Das Château Ausone produziert seit nunmehr fast vier Jahrhunderten Weine im Namen des römischen Dichters Decimius Magnus Ausonius, der einst über 40 Hektar Weinberge in Saint-Émilion besaß. Dieses große Weingut am rechten Ufer ist eines von vieren, neben Cheval Blanc, Angélus und Pavie, die als Premier Grand Cru Classé vom Rang A in der Appellation eingestuft sind. Heute, in direkter Abstammung von der Familie Dubois-Challon-Vauthier, die schon im 17. Jahrhundert hier lebte, steht das Anwesen im Eigentum und unter der Leitung von Alain Vauthier und seiner Tochter Pauline. Ausone, das direkt an das Städtchen Saint-Émilion grenzt, soll das beste Terroir im Bordelais besitzen, eine 7 Hektar große Parzelle in steiler Hanglage. Von 1993 bis 2013 ging der berühmte Önologe Michel Rolland mit wertvollem Rat bei der Weinherstellung zur Hand. Diese wichtigen Jahre hatten großen Anteil am Aufstieg dieses bereits vorher beeindruckenden Châteaus in die oberste Riege von Weinerzeugern weltweit. Ausone hat sich durch seinen unnachahmlichen mineralischen Stil einen Namen gemacht, den es massiven Kalksteinablagerungen im Boden verdankt. Die Weine sind durchgehend reich, komplex und zusehends mit Eiche getönt.