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Punteggi dei critici
98 James Suckling
A ravishing red that pours out aromas of crushed raspberries, blueberries and dried flowers. Black truffle skins and undertones of violets. Full-bodied yet so tight and refined with incredible finesse and polish. The beauty and chic runs on for minutes on the finish. A truly endless and breathtakingly harmonious wine. It just rolls off the palate. Drink in 2022.
97 Wine Spectator
This features a remarkable display of fruit, both fresh and steeped—primarily raspberry, but with notes of blackberry and boysenberry as well—all gliding through seamlessly while light anise, Lapsang souchong tea and roasted mesquite details underscore the finish. The texture is equally sublime. Best from 2020 through 2040. 348 cases made.
97 Wine Spectator
This features a remarkable display of fruit, both fresh and steeped—primarily raspberry, but with notes of blackberry and boysenberry as well—all gliding through seamlessly while light anise, Lapsang souchong tea and roasted mesquite details underscore the finish. The texture is equally sublime. Best from 2020 through 2040. 348 cases made.
18 Rene Gabriel
100 % Merlot. 24 hl/ha. Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Leicht blättriges Bouquet zu Beginn, dann rotes Cassis, Preiselbeeren, im Innern ein faszinierendes Merlotparfüm zeigend, dann kommt das fast-buttrige zum Vorschein und auch feine Caramelnuancen, welche sich mit dem - für Le Pin üblichen - Kokosschimmer vermischen. Im burgundischen Gaumen bleibt er auf der frischfruchtigen Seite und tendenziell auch im eher rotbeerigen Bereich, aber es sind ganz viele verschiedene Beeren mit dabei welche für Grundaromatik sorgen. Im mittelgewichtigen Körper zeigen sich feine Muskeln. Erst im Nachklang merkt man die doch ziemlich beeindruckende Konzentration. Oft vergleiche ich ja den Le Pin mit einem Richebourg. Diesmal ist/wäre es eine Art Romanée St.Vivant! An diesem zwar sehr gelungenen Le Pin merkt man an, dass es wahrlich kein Merlotjahr in dieser Region war. Er wirkte noch selten so klassisch und irgendwie gar unspektakulär. Ich denke, der weitere Ausbau in den Süsse bringenden Barriques wird das Seine beitragen. Zwei Mal verkostet. Einmal auf Vieux Château Certan und zwei Tage später nochmals auf Le Pin selbst.
18 Rene Gabriel
100 % Merlot. 24 hl/ha. Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Leicht blättriges Bouquet zu Beginn, dann rotes Cassis, Preiselbeeren, im Innern ein faszinierendes Merlotparfüm zeigend, dann kommt das fast-buttrige zum Vorschein und auch feine Caramelnuancen, welche sich mit dem - für Le Pin üblichen - Kokosschimmer vermischen. Im burgundischen Gaumen bleibt er auf der frischfruchtigen Seite und tendenziell auch im eher rotbeerigen Bereich, aber es sind ganz viele verschiedene Beeren mit dabei welche für Grundaromatik sorgen. Im mittelgewichtigen Körper zeigen sich feine Muskeln. Erst im Nachklang merkt man die doch ziemlich beeindruckende Konzentration. Oft vergleiche ich ja den Le Pin mit einem Richebourg. Diesmal ist/wäre es eine Art Romanée St.Vivant! An diesem zwar sehr gelungenen Le Pin merkt man an, dass es wahrlich kein Merlotjahr in dieser Region war. Er wirkte noch selten so klassisch und irgendwie gar unspektakulär. Ich denke, der weitere Ausbau in den Süsse bringenden Barriques wird das Seine beitragen. Zwei Mal verkostet. Einmal auf Vieux Château Certan und zwei Tage später nochmals auf Le Pin selbst.
93 Robert Parker
The 2014 Le Pin has a really quite lovely bouquet. Tasted alongside its "cousin" Vieux-Château-Certan, it is more exotic and outgoing, yet it maintains fine delineation and complexity with upfront blueberry and black cherry fruit, quite a noticeable menthol note emerging with time. The palate is medium-bodied with a sweet and embracing entry, caressing in texture thanks to the succulent tannin, though these are counterpoised by the silver bead of acidity. There is just a touch of salted licorice that pops up on the finish. To quote Alexandre Thienpont (since Jacques and Fiona had to be in Belgium), this is a "classic" Le Pin, though I feel it will be overshadowed by the 2015.
93 Robert Parker
The 2014 Le Pin has a really quite lovely bouquet. Tasted alongside its "cousin" Vieux-Château-Certan, it is more exotic and outgoing, yet it maintains fine delineation and complexity with upfront blueberry and black cherry fruit, quite a noticeable menthol note emerging with time. The palate is medium-bodied with a sweet and embracing entry, caressing in texture thanks to the succulent tannin, though these are counterpoised by the silver bead of acidity. There is just a touch of salted licorice that pops up on the finish. To quote Alexandre Thienpont (since Jacques and Fiona had to be in Belgium), this is a "classic" Le Pin, though I feel it will be overshadowed by the 2015.
Produttore
Château Le Pin
Senza dubbio la proprietà più petite del Pomerol, se non addirittura di tutta Bordeaux, Château Le Pin produce i Merlot più importanti del mondo. Per il proprietario Jacques Thienpont, tutto iniziò come un hobby solo vent'anni fa, ma ora le bottiglie di Le Pin sono i pezzi forti delle aste, considerate delle rarità esclusive. Maturo, opulento e accessibile: questi sono solo alcuni termini per descrivere il vino sontuoso affinato in rovere che si nasconde in una bottiglia di Le Pin. Con una storia piuttosto recente, la prima annata del Grand Vin Le Pin fu prodotta nel 1979, lo stesso anno in cui Thienpont acquistò la tenuta di soli 1,6 ettari. Oggi la proprietà si estende su oltre 5 ettari. Le uve sono raccolte a mano e fermentate in contenitori di acciaio inossidabile prima dell'affinamento in barrique di rovere nuovo per 14-18 mesi. La tenuta è stata completamente riattrezzata con nuove strutture di vinificazione. Jacques lavora insieme alla consulente vinificatrice Dany Rolland, moglie del celeberrimo vigneron Michel, mentre Alexandre Thienpont gestisce i vigneti. Tra i vini più esotici provenienti dalla Sponda Destra di Bordeaux, Le Pin è un vino eccezionale e la sua produzione estremamente limitata contribuisce ad accrescere il suo appeal a livello mondiale.