100 James Suckling
Very rich and lush, but also extremely refined, this has a lightness of touch that some top Pomerols of the vintage lack. That has a lot to do with the stunningly fine tannins that glide through the long super-fine finish. Better than ever. Drink or hold (Horizontal Tasting, London, 2019)
95 Robert Parker
Tasted blind, I mistook the 2006 Le Pin for the 2005, and it is drinking very well today, bursting with aromas of dark berries, incense, sweet spices and creamy new oak. Medium to full-bodied, broad and fleshy, with an ample core of rich, succulent fruit and powdery structuring tannins, it concludes with a long, expansive finish.
95 Robert Parker
Tasted blind, I mistook the 2006 Le Pin for the 2005, and it is drinking very well today, bursting with aromas of dark berries, incense, sweet spices and creamy new oak. Medium to full-bodied, broad and fleshy, with an ample core of rich, succulent fruit and powdery structuring tannins, it concludes with a long, expansive finish.
18 Rene Gabriel
100 % Merlot. 21 Barriques, also etwa 6300 Flaschen. Dunkles Purpur, rubiner Rand. Intensives Waldhimbeerenbouquet, Johannisbeeren, Blütendüfte, dahinter exotische Hölzer, nussige Röstnoten, Parisettekruste. Im Gaumen zart wie ein Echézeaux, bleibt rotbeerig, viel Süsse im Extrakt, tänzerisch und elegant. Ein sehr burgundischer, und somit auch typischer, Le Pin. (18/20). 10: Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte. Verschlossenes Bouquet, Rotkirschen, heller Kaffee, körnige Tannine, fehlt an Harmonie und wirkt unfertig, endet mit viel Caramell und wirkt etwas zu modern und vielleicht auch etwas zu leicht. Momentan in keiner besonders guten Phase, wirkt durch die Barriquen etwas zu süss-röstig. Aufgerundet: trinken (2011 - 2025)
18 Rene Gabriel
100 % Merlot. 21 Barriques, also etwa 6300 Flaschen. Dunkles Purpur, rubiner Rand. Intensives Waldhimbeerenbouquet, Johannisbeeren, Blütendüfte, dahinter exotische Hölzer, nussige Röstnoten, Parisettekruste. Im Gaumen zart wie ein Echézeaux, bleibt rotbeerig, viel Süsse im Extrakt, tänzerisch und elegant. Ein sehr burgundischer, und somit auch typischer, Le Pin. (18/20). 10: Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte. Verschlossenes Bouquet, Rotkirschen, heller Kaffee, körnige Tannine, fehlt an Harmonie und wirkt unfertig, endet mit viel Caramell und wirkt etwas zu modern und vielleicht auch etwas zu leicht. Momentan in keiner besonders guten Phase, wirkt durch die Barriquen etwas zu süss-röstig. Aufgerundet: trinken (2011 - 2025)
93 Wine Spectator
This shows coffee bean and blackberry aromas, with hints of cedar. Full-bodied, with sweet, ripe fruit and a chocolaty finish. Refined, this shows grace and beauty for the vintage. Best after 2012. –JS .
93 Wine Spectator
This shows coffee bean and blackberry aromas, with hints of cedar. Full-bodied, with sweet, ripe fruit and a chocolaty finish. Refined, this shows grace and beauty for the vintage. Best after 2012. –JS .