Close
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
The 2011 Almaviva, from a cool, dry vintage, is a blend of Cabernet Sauvignon, Carmenere, Cabernet Franc and Petit Verdot which feels young, fresh, serious and quite classical-styled with notes of cassis, graphite and ripe black fruit, but also some raspberries and aromas of sweet spices, licorice and fennel. It has a special brightness and light, starting to slowly develop some complexity. The palate is concentrated, medium to full-bodied with ripe, round tannins, no edges, good concentration and weight. It’s still a baby, a little marked by the oak, but with enough density and freshness to come into greater balance. It should grow up slowly and live a long life. Today I see this 2011 slightly above the 2010, slightly more complex. Drink 2016-2029.
Produttore
Baron Philippe de Rothschild and Concha Y Toro
La joint venture tra una delle più grandi cantine commerciali del Cile, Concha y Toro, e la famiglia più famosa di Bordeaux, Mouton-Rothschild, ha portato al superlativo progetto chiamato Almaviva. A partire dal 1997, l'obiettivo di questa collaborazione fu di produrre vini a base di Cabernet Sauvignon nella fertile Valle del Maipo, in Cile. Più precisamente, si producono vini in grado di competere con i migliori Grand Cru Classé di Bordeaux. Questo incredibile vino franco-cileno è ora prodotto da più di 85 ettari di vigneti, con 40 ettari dei migliori vigneti di Puente Alto di Concha y Toro. Il famoso enologo di Mouton e Opus One, Patrick Leon, supervisiona anche la produzione di Almaviva, creando vini complessi e potenti che ricordano i magnifici assemblaggi di Bordeaux.