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Punteggi dei critici
90 Robert Parker
The 2008 Almaviva, a blend of 66% Cabernet Sauvignon, 26% Carmenere and 8% Cabernet Franc aged in new French oak for 18 months, has a Bordeaux-like bouquet with crisp blackberry, graphite and mint aromas that are well defined. The palate has a smooth, supple entry and is more rounded and harmonious than the 2009, with a pure, pastille-like finish that perhaps does not possess the complexity or “meatiness” of the succeeding vintage. Nevertheless, this is a fine Almaviva. Drink 2013-2020. The collaboration between Baron Philippe de Rothschild and Vina Concha y Toro caused waves back in the late 1990s, a token of recognition for the progress of Chilean wines from one of Bordeaux’s grandees. Since the debut in 1998 it has achieved acclaim from around the world.
Produttore
Baron Philippe de Rothschild and Concha Y Toro
La joint venture tra una delle più grandi cantine commerciali del Cile, Concha y Toro, e la famiglia più famosa di Bordeaux, Mouton-Rothschild, ha portato al superlativo progetto chiamato Almaviva. A partire dal 1997, l'obiettivo di questa collaborazione fu di produrre vini a base di Cabernet Sauvignon nella fertile Valle del Maipo, in Cile. Più precisamente, si producono vini in grado di competere con i migliori Grand Cru Classé di Bordeaux. Questo incredibile vino franco-cileno è ora prodotto da più di 85 ettari di vigneti, con 40 ettari dei migliori vigneti di Puente Alto di Concha y Toro. Il famoso enologo di Mouton e Opus One, Patrick Leon, supervisiona anche la produzione di Almaviva, creando vini complessi e potenti che ricordano i magnifici assemblaggi di Bordeaux.