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Punteggi dei critici
92 Wine Spectator
A gorgeous, fully mature wine, with alluring mint and black tea aromas giving way to a supple palate of mulled fig, plum and cherry fruit all laced with hints of iron and mesquite. The finish is long finish, with no firm edges. Cabernet Sauvignon, Carmenère and Cabernet Franc.--Non-blind Viña Almaviva vertical (January 2011). Drink now through 2014. 9,000 cases made. –JM
91 Robert Parker
Almaviva, the joint venture between Mouton-Rothschild's Baroness Philippine de Rothschild and Chile's Concha y Toro has fashioned a worthy successor to their vaunted 1996 (rated a 92 by Robert Parker in The Wine Advocate's Issue 122). The dark ruby-colored 1997 Almaviva exhibits aromas of black currants, blackberries, and loads of grilled oak spices. Cassis, assorted dark fruits, and layers of creamy wood flavors are found in this full-bodied and superbly concentrated wine. It is opulent, complex, intense, and loaded with ripe, round tannins. Projected maturity: 2003-2012+.
Produttore
Baron Philippe de Rothschild and Concha Y Toro
La joint venture tra una delle più grandi cantine commerciali del Cile, Concha y Toro, e la famiglia più famosa di Bordeaux, Mouton-Rothschild, ha portato al superlativo progetto chiamato Almaviva. A partire dal 1997, l'obiettivo di questa collaborazione fu di produrre vini a base di Cabernet Sauvignon nella fertile Valle del Maipo, in Cile. Più precisamente, si producono vini in grado di competere con i migliori Grand Cru Classé di Bordeaux. Questo incredibile vino franco-cileno è ora prodotto da più di 85 ettari di vigneti, con 40 ettari dei migliori vigneti di Puente Alto di Concha y Toro. Il famoso enologo di Mouton e Opus One, Patrick Leon, supervisiona anche la produzione di Almaviva, creando vini complessi e potenti che ricordano i magnifici assemblaggi di Bordeaux.