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Évaluations et Scores
92 Robert Parker
The grand vin, the 2012 Beychevelle, is one of the stars of St.-Julien. Opaque purple, with beautiful crème de cassis notes, the wine has floral underpinnings, sweet tannin and a nice layered, multi-dimensional mouthfeel. This is elegant and powerful, rich and intense, but light on its feet. This is a great Beychevelle and certainly seems to exceed the vintage’s character and expectations. Give it 4-6 years of bottle age and drink it over the following 25-30 years.
92 James Suckling
This shows an outstanding density of fruit with currant, blueberry and raspberry character. Full-bodied, compressed and tight. Fine tannins. Better in 2017.
90 Wine Spectator
Very solid, with a bramble-lined core of blackberry, blueberry and raspberry fruit, backed by anise and singed wood spice notes. A bolt of graphite pins the finish down. Best from 2016 through 2024. 20,416 cases made. –JM
90 Wine Spectator
Very solid, with a bramble-lined core of blackberry, blueberry and raspberry fruit, backed by anise and singed wood spice notes. A bolt of graphite pins the finish down. Best from 2016 through 2024. 20,416 cases made. –JM
16 Rene Gabriel
Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Fein gewürzt mit hellem Tabak, Zedernholz und dezent pflaumigen Konturen. Samtiger Gaumen, sehr gut balanciert, im dezent mehligen Finale Holundernoten und wieder Zedern zeigend. Kann noch zulegen, was bei diesem Preisniveau zu hoffen ist.
16 Rene Gabriel
Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Fein gewürzt mit hellem Tabak, Zedernholz und dezent pflaumigen Konturen. Samtiger Gaumen, sehr gut balanciert, im dezent mehligen Finale Holundernoten und wieder Zedern zeigend. Kann noch zulegen, was bei diesem Preisniveau zu hoffen ist.
Producteur
Château Beychevelle
Sis dans la région de Saint-Julien à Bordeaux, le Château Beychevelle, Cru Classé, arbore l’une des étiquettes les plus reconnaissables de tout le Médoc. Le dessin qui y figure s’inspire du passage des voiliers sur l’Estuaire qui baissaient leurs voiles pour saluer le propriétaire de l’époque, le Duc d’Epernon, Amiral de France. Plus connu désormais sous le nom de « Bateau-Dragon », ce vin des plus convoités au monde, a trouvé les faveurs des Chinois notamment. Son vignoble, qui atteint aujourd’hui une superficie considérable de 90 hectares, est consacré à la culture de cabernet-sauvignon, merlot et cabernet franc, auxquels s’ajoutent quelques pieds de petit verdot. Dernièrement, des investissements importants ont été dédiés aux installations de vinification, aux chais et aux salles d’accueil. Le magnifique chai de vinification actuel, conçu par Arnaud Boulain et Atelier BPM, laisse entrevoir le processus de vinification à travers ses parois vitrées.