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Critics scores
19 Rene Gabriel
2014 Saffredi Fattoria le Pupille: Sehr dunkles Weinrot mit violetten Reflexen. Das Bouquet ist geprägt von schwarzen Fruchtaromen; Kirschen, Cassis, Heidelbeeren, dann schwarze Oliven, dunkles Edelholz, ergänzt mit ganz feinen Rauch- und Lakritzespuren. Im zweiten Ansatz ist das bullig-intensive etwas zurückhaltender und es kommen verspielte, schier parfümierte Noten zum Zug. Da findet man Minze und Veilchen und eine ziemlich klare Cabernet-Ansage in den Grundaromen. Und nach weiteren 10 Minuten geht er so richtig in die Tiefe, Teernoten und ein Hauch von Terpentin zeigen die Mineralität dieses seriösen und gleichzeitig vielseitigen Nasenbildes an. Im Gaumen fleischig, kompakt, verlangend. Zeigt viel Charakter und auch eine gewisse Jugendarroganz auf der körnigen Zunge. Dies bei intensiven und auch reifen, aber (noch) nicht ganz so gerundeten Tanninen. Da ist ein Potential von gut 20 oder noch mehr Jahren in diese tolle Flasche verpackt. Also wird dies ein sehr langlebiger Saffredi. Da ist dann auch gleichzeitig ein Bonus-Malus-System integriert. Die Langlebigkeit wird für ungeduldige Maremma-Fans ein gewisses Jugendhandicap sein. Gehört zu den ganz grossen Jahrgängen dieses Weingutes. Und, vom Hörensagen soll der 2015 sogar noch besser sein. Dieser 2014er liegt nahe dem 2011 mit etwas weniger Finessen, bei gleich viel grosszügigem Weinfleisch am Toskana-Knochen! 19/20 2020 – 2035
93 Wine Spectator
This perfumed red offers aromas of cedar, sage, black currant and oak spice. Vivid acidity drives the complex flavors, with substantial grip on the finish. Cabernet Sauvignon, Merlot and Petit Verdot. Best from 2020 through 2030
92 Robert Parker
The 2014 Saffredi is on the market now, but could use more time to age and develop. The bouquet is slow to open and once it does, it shows dark fruit intensity with blackberry and dried cherry at the front. The are tight aromas of spice, cured leather and dark chocolate as well. This edition of Saffredi shows good textural richness in the mouth, but the overall effect is leaner and more compact compared to the excellent vintage that precedes it. Because that tannic firmness still needs time to relax, this bottle is definitely premature to drink now.<br/>
Producer
Fattoria le Pupille
Fattoria Le Pupille is one of the most fascinating wineries in Italy. This southern Maremma estate was well-established before the recent rush of new arrivals to the region. While quality continues to skyrocket with renascences every few years of so, the 65-hectare vineyard produces complex, weighted and structured wines that will be difficult for newer producers to emulate. Their top wine is a single-vineyard Super-Tuscan blend of the Bordelais varieties: Cabernet Sauvignon, Merlot, and Petit Verdot. The woman behind Le Pupille’s success and even Morellino di Scansano’s impressive reputation, is owner Elisabetta Geppetti. Robert Parker’s The Wine Advocate even goes as far to say, “There is always a single face that identifies a region: A sole producer with the charisma and communicative talents required to perform the ambassadorial duties that bring a relatively obscure wine area to the world stage. For the Maremma, that person is Elisabetta Geppetti.”