18 By Rene Gabriel
Cabernet Sauvignon, 45 % Merlot, 10 %
Syrah). Sattes, sehr dunkles Purpur.
Konzentriertes Bouquet mit Dörrfrüchten,
Malagarosinen, Mocca, dunklem Malz und
Pumpernickelbrot, lädst schön aus und zeigt
viel Wärme. Im Gaumen mit fettem, weichem
Extrakt, reife Feigen und wieder ordentlich
Kaffe, endet mit Lakritze und schwarzen
Oliven. Man kann hier bereits beginnen und er
wird wohl um Nuancen früher die richtige
Genussreife erreichen als der einmalige
2008er. 18/20 trinken – 2018
94 By James Suckling
Gorgeous aromas of currants and dried berries. Full body, with silky tannins and a fruity finish. Elegant and sexy. Hazelnut, chocolate and berry undertones. A blend of Cabernet Sauvignon and Merlot. Better in 2015.
93 By Robert Parker
The 2009 Saffredi comes across as a bit subdued at this stage. Dark red cherries, licorice, tobacco and new leather meld together in this supple Saffredi. Overall, the 2009 looks like a fairly restrained and accessible Saffredi, with neither the structure nor the opulence of the truly great vintages. Anticipated maturity: 2014-2027.
Le Pupille is one of the most fascinating wineries in Italy. Every few years seems to bring a revitalization. The newest development is the arrival of consulting oenologist Luca D’Attoma. It will be interesting to see where Le Pupille goes in the coming years. I think it is safe to say D’Attoma is the hottest winemaker in Tuscany right now.
Cabernet Sauvignon, 45 % Merlot, 10 %
Syrah). Sattes, sehr dunkles Purpur.
Konzentriertes Bouquet mit Dörrfrüchten,
Malagarosinen, Mocca, dunklem Malz und
Pumpernickelbrot, lädst schön aus und zeigt
viel Wärme. Im Gaumen mit fettem, weichem
Extrakt, reife Feigen und wieder ordentlich
Kaffe, endet mit Lakritze und schwarzen
Oliven. Man kann hier bereits beginnen und er
wird wohl um Nuancen früher die richtige
Genussreife erreichen als der einmalige
2008er. 18/20 trinken – 2018