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Critics scores
19 Rene Gabriel
12: Dunkles Weinrot, schöne Mitte, noch keine Reifetöne. Delikates, sehr vielschichtiges Bouquet, zeigt dabei eine erste, zarte Öffnung, rote und schwarze Johannisbeeren, aber auch etwas Brombeeren, ein Hauch Zimt und Edelhölzer, verführerische Röstnoten. Harmonischer Gaumen, wunderschön ausgelegt und mit einer sehr feinen, noch stützenden Adstringenz. Eleganz pur. Hier paaren sich Finesse und Power. Eine der heftigsten Kaufempfehlungen für wahre Missionfans. 14: Bei einem Diner auf Haut--Briuon. Er war genau auf den Punkt dekantiert und bereitete enorm Spass.
19 Rene Gabriel
12: Dunkles Weinrot, schöne Mitte, noch keine Reifetöne. Delikates, sehr vielschichtiges Bouquet, zeigt dabei eine erste, zarte Öffnung, rote und schwarze Johannisbeeren, aber auch etwas Brombeeren, ein Hauch Zimt und Edelhölzer, verführerische Röstnoten. Harmonischer Gaumen, wunderschön ausgelegt und mit einer sehr feinen, noch stützenden Adstringenz. Eleganz pur. Hier paaren sich Finesse und Power. Eine der heftigsten Kaufempfehlungen für wahre Missionfans. 14: Bei einem Diner auf Haut--Briuon. Er war genau auf den Punkt dekantiert und bereitete enorm Spass.
92 Robert Parker
The 2001’s juicy, peppery, meaty bouquet reveals notions of black currants, black cherries, tobacco leaf, and smoky barbecue. This expressive, medium-bodied, seductive La Mission has shed most of its tannin, revealing a gentle roundness. The wine builds incrementally in the mouth, finishing with impressive purity and length. Neither the biggest nor most flamboyant La Mission-Haut-Brion, it is a classic example to drink over the next 10-15 years while waiting for the bombastic, massive 2000 to evolve.
92 Wine Spectator
Very complex, with blackberries, flowers and minerals. Full-bodied, with fine tannins and a fresh, sweet fruit aftertaste. Refined La Mission. Beautiful. Best after 2008. 600 cases imported. ?JS
92 Robert Parker
The 2001’s juicy, peppery, meaty bouquet reveals notions of black currants, black cherries, tobacco leaf, and smoky barbecue. This expressive, medium-bodied, seductive La Mission has shed most of its tannin, revealing a gentle roundness. The wine builds incrementally in the mouth, finishing with impressive purity and length. Neither the biggest nor most flamboyant La Mission-Haut-Brion, it is a classic example to drink over the next 10-15 years while waiting for the bombastic, massive 2000 to evolve.
92 Wine Spectator
Very complex, with blackberries, flowers and minerals. Full-bodied, with fine tannins and a fresh, sweet fruit aftertaste. Refined La Mission. Beautiful. Best after 2008. 600 cases imported. ?JS
Producer
Château La Mission Haut Brion
Similarly owned by the Dillon family, Château La Mission Haut-Brion is certainly the second best producer in the Pessac-Léognan appellation, after its neighbor and Graves greatest producer, Château Haut-Brion. With a history beginning in the early 16th century, La Mission Haut-Brion now justly rivals its sister winery in more than just select vintages, the estate has actually been raised to a comparable First Growth rank in 2009. While the Pessac-Léognan Cru Classé’s La Tour Haut-Brion, used to be La Mission’s second wine, it is now a separately owned brand, however still managed by the Dillon family. The 29-hectare property is planted primarily to the production of their first-rate reds. Their La Mission Haut-Brion is the flagship wine, it is exemplary of their house style - rich, barrel-fermented, dense, and powerful. The château also produces La Chapelle de La Mission Haut-Brion, a second wine that is riper but nonetheless arousing.