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Punteggi dei critici
19 Rene Gabriel
87 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot, 2 % Cabernet Franc, 1 % Petit Verdot. 36 % der Ernte ergab Grand Vin. Paul Pontalier: "Die Lots waren extrem unterschiedlich. Es gab grossartige Cuvees, aber wir mussten mehr als 30 % als Drittwein oder gar als lose Ware deklassieren". Parfümierte Nase, Preiselbeeren, Maulbeeren, aber auch Spuren von roten Johannisbeeren, die Frucht überwiegt aber generell, dann kommen helle Edelhölzer, dominikanischer Tabak zum Vorschein und man hat das Gefühl, dass dieser Margaux mit Luftzutritt immer tiefer wird. Im Gaumen hochfein, seidige Tannine, das Ganze wirkt tänzerisch und die Cabernet's scheinen den Wein viel weniger zu markieren als bei den letzten Jarhgängen. Also ein ganz feiner, delikatessenhafter Château Margaux. Vielleicht fast etwas im verbesserten Stil vom 1999er. Und das war schon ein grosse Château Margaux!
96 Robert Parker
Tasted blind at the 2012 Southwold tasting, the 2012 Château Margaux has a taut, linear, pencil lead-infused bouquet with pure blackberry and boysenberry scents, an undercurrent of tobacco that surfaces after five minutes in the glass. The palate is medium-bodied with fine tannin, crisp acidity, a life-affirming sense of balance with well-integrated new oak towards the finish. I concur with Robert Parker that his has become more structured and masculine in bottle, yet there is pedigree here from start to finish, a sense of effortlessness that is seductive. This is a top-class wine from the late Paul Pontallier and his team. Tasted January 2016.
95 Wine Spectator
Bay leaf and menthol hints lift a core of crushed plum and warm cherry confiture notes while the background fills steadily with black tea, singed alder and iron elements. Turns a little darker on the finish, with a coating of bittersweet cocoa powder and roasted vanilla bean accents, while the minerality stays buried for now. Remarkably dense and packed, yet refined. Needs some time to unwind. Best from 2018 through 2030. 10,833 cases made. –JM
Produttore
Château Margaux

Indiscutibilmente la proprietà più sbalorditiva tra gli Châteaux del Médoc, la grande facciata e il teatrale viale alberato la dicono lunga sulla straordinaria reputazione di Château Margaux. Costruito all'inizio del XIX secolo, lo Château continua a svettare e rappresenta secoli di viticoltura. Di origine greca, André Mentzelopoulos acquistò la tenuta nel 1949 e, sin dagli anni Ottanta, la figlia Corinne Mentzelopoulos ne ha seguito le tradizioni ben radicate. Nel 1983, il carismatico e purtroppo ormai defunto Paul Pontallier entrò a far parte della squadra, diventando direttore tecnico a soli 27 anni. Il tradizionale Château, guidato da questa squadra giovane ma di talento, è cresciuto diventando uno dei migliori di Bodeaux. La tenuta di 262 ettari produce il Grand Vin di punta a base di Cabernet Sauvignon, il Château Margaux, oltre a un secondo vino notevole, il Pavillon Rouge du Château Margaux, e a un Sauvignon Blanc in purezza, unico in Margaux, il Pavillon Blanc du Château Margaux.