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Grange 2010 75cl

Barossa Valley | Australie-Méridionale | Australie
CHF 454.00
Évaluations et Scores
99 Robert Parker
The 2010 Grange is a 4% Cabernet Sauvignon and 96% Shiraz blend made from Barossa Valley, Clare Valley, Adelaide Hills, McLaren Vale and Magill Estate fruit that was aged 17 months in 100% new American oak hogsheads. Very deep purple-black in color, this is classic Grange - amongst the finest produced - replete with fresh, vibrant and youthful black fruit notes showing some blueberry aromas and accents of camphor, anise and the slightest floral hint plus a whiff of oak in the background to lend a cedar-laced lift to this textbook Shiraz nose. Medium to full-bodied in the mouth, it is very taut and finely constructed showing typically firm, grainy, uniform tannins, great concentration and wonderful persistence on the finish. If I have any very slight complaint of this near perfect wine it is that it seems a little too clinical and appears to speak less of the land and the heart of South Australia and more of the very skilled winemaking than did the Grange from the magical 2008 vintage.
98 Wine Spectator
Focused, elegant, powerful and layered, exhibiting plum, currant, floral, spice and coffee flavors that come together seamlessly and persist on the long, complex finish. This has presence and deftness in equal measure, with well-integrated tannins. Best from 2018 through 2030. 371 cases imported. –HS
Producteur
Penfolds
Depuis la renaissance du vin australien au début des années 1950, Penfolds s’est distingué très tôt comme étant l’un de ses grands précurseurs. Max Schubert est devenu chef de cave du domaine presque deux fois centenaire en 1948, date qui marque le début de son aventure pour créer des vins d’inspiration bordelaise. Les meilleures vignes ont pris pied sur les terroirs de premier plan que compte l’Australie méridionale : Adelaïde, la Barossa Valley, la Clare Valley, Coonawarra, la Limestone Coast et McLaren Vale. Penfolds est à l’origine de la création de Grange, cuvée icône d’Australie s’il en est une et summum de la production de la maison encore aujourd’hui, cinq décennies après sa genèse. Assemblage de syrah issue de la Barossa et de McLaren Vale, avec un peu de cabernet en renfort, Grange est élevé en chêne américain. Il en ressort un vin puissant et complet doté d’un grand potentiel de garde. Penfolds produit une poignée de grands vins rouges, tous plus complexes les uns que les autres. Les raisins proviennent de vignobles sélectionnés, ce qui garantit des vins fidèles à leur terroir.