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Grattamacco Bolgheri Rosso Superiore 2020 75cl

Bolgheri | Toskana | Italien
CHF 74.60
Rezensionen & Bewertungen
97 Vinous
95 Robert Parker
The organic Grattamacco 2020 Bolgheri Superiore Grattamacco is 65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot and 15% Sangiovese fermented in conical oak vats and aged in barrique for 18 months. The vintage is fruit-driven for sure, and this expression shows nice detailing in terms of the quality and structure of the tannins. The bouquet is focused on grilled cherry and mixed berry. You definitely get a warm, earthy quality with black licorice and sweet Mediterranean tones. It should be interesting to see how it evolves. Production is 60,000 bottles. 2025 - 2045
95 Robert Parker
The organic Grattamacco 2020 Bolgheri Superiore Grattamacco is 65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot and 15% Sangiovese fermented in conical oak vats and aged in barrique for 18 months. The vintage is fruit-driven for sure, and this expression shows nice detailing in terms of the quality and structure of the tannins. The bouquet is focused on grilled cherry and mixed berry. You definitely get a warm, earthy quality with black licorice and sweet Mediterranean tones. It should be interesting to see how it evolves. Production is 60,000 bottles. 2025 - 2045
94 James Suckling
Aromatic nose of blackcurrants, berries and cherries, together with hints of flowers and smooth oak. Full-bodied with a super-clean and intense bead of fruit running through the lightly firm tannins to give a long, only lightly abrasive finish. From organically grown grapes. A classy, well-structured blend of cabernet sauvignon, merlot and sangiovese. Drinkable now, but better from 2024.
93 Wine Spectator
Elegant and linear in profile, this red boasts cherry, black currant, mineral, earth and Mediterranean scrub aromas and flavors. There's fine tension and freshness, with a long, resonant aftertaste. Needs time. Cabernet Sauvignon, Merlot and Sangiovese. Best from 2025 through 2042. 5,400 cases made, 430 cases imported.
93 Wine Spectator
Elegant and linear in profile, this red boasts cherry, black currant, mineral, earth and Mediterranean scrub aromas and flavors. There's fine tension and freshness, with a long, resonant aftertaste. Needs time. Cabernet Sauvignon, Merlot and Sangiovese. Best from 2025 through 2042. 5,400 cases made, 430 cases imported.
Hersteller
Podere Grattamacco
Zwischen Castagneto Carducci und Bolgheri thront der Podere Grattamacco auf einem malerischen Hügel mit Blick auf das Tyrrhenische Meer. Das 1997 von Piermario Meletti Cavallari gegründete Gut ist inzwischen im Besitz von Claudio Tipa von der ColleMassari-Gruppe. Als ein Pionier in der Region war Grattamacco das zweite Anwesen, das die Weinproduktion in dieser mittlerweile berühmten Appellation, Bolgheri, kommerzialisierte. Das Wirken des Gründers hatte die Neudefinition von Bolgheri-Rotweinen zur Folge – verfeinerte harmonische Weine mit dem Duft von Gewürzen, Blumen und Kräutern. Heute bewirtschaften Claudio und und sein beratender Önologe Maurizio Castelli die 50 Hektar ökologisch. Das Grundstück besteht aus Waldfläche, Olivenhainen und 25 Hektar Rebfläche mit Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Cabernet Franc, Petit Verdot und Vermentino. Die hochsteigenden Hänge des Weinbergs haben ein einmaliges Mikroklima, das sich durch trockene und beständige Wärmewellen auszeichnet. Die vor Kurzem renovierte Kellerei produziert mehrere erstklassige Rote, sowie einen hochdifferenzierten Weißen, den Bolgheri Vermentino.