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Hacienda Monasterio Cosecha 2011 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spanien
Ausverkauft
Rezensionen & Bewertungen
93 Von Robert Parker
93 Von Wine Spectator
I tasted three breathtaking wines, starting with the 2011 Crianza which is, year in, year out, one of the best crianzas from Ribera del Duero. It is a blend of mostly Tempranillo with 10% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot and 2% Malbec, and I wonder if the combination of grapes has something to do with the extra dimension and complexity that I often find in this wine. The vineyards are planted on the chalky slopes of this chateau-style winery which is surrounded by vineyards outside the village of Pesquera de Duero. The same time as some 6% of the whole cluster began going into the fermentation vats, also started using around 10% 500-liter barrels for the aging of the wine. For Sisseck, 2011 marks the end of an era, the end of high alcohol, but it all comes from the work in the vineyards improving on the balance, adapting yields to the character of the vintage. It has an explosive nose, with ripe, hedonistic aromas and the wood perfectly integrated into the wine. The palate is only medium to full-bodied, dense, glyceric, with polished tannins, and clean, with delineated flavors, not heavy and with the alcohol perfectly integrated and unnoticable. This is a big Ribera which feels light on its feet; a gentle giant, a triumph for the vintage. A curious 166,600 bottles were produced in 2011. Drink now-2019. 
Hersteller
Hacienda Monasterio
Einer der bekanntesten Namen in Ribera del Duero ist Hacienda Monasterio, einen Steinwurf von Vega Sicilia in Valbuena de Duero gelegen. Es erübrigt sich, zu betonen, dass die Weinberge dieses Weinguts über eine ausgezeichnete Lage verfügen. Im Gegensatz zu vielen Weingütern der Region ist es schon lange hier ansässig und wurde im 19. Jahrhundert von der Familie Lecanda aufgebaut, die als Pionier in der Region eine neue Form der Weinproduktion gegründet hat. Was dieses Haus so einzigartig macht, ist die Tatsache, dass kein anderer als Peter Sisseck sein Winzer ist, Inhaber und Erzeuger des nahe gelegenen Pingus. Als sein Name Mitte der 1990er Jahre zum ersten Mal auf der internationalen Weinszene auftauchte, bezeichnete Robert Parker die Reservas des Hauses als „Spanischen Pomerol“. Hergestellt aus extrem niedrigen Erträge (15-20hl/ha) und einer Mischung aus biologisch angebautem Tempranillo, Cabernet Sauvignon und oder Merlot, sind ihre Weine für dichte, reiche Aromen mit Frucht- und Gewürznoten bekannt.