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Évaluations et Scores
100 Robert Parker
The 2010 Le Pin is made from 100% Merlot. Deep garnet in color, it bursts from the glass with unbridled, hedonic notions of baked plums, Black Forest cake, Chinese five spice and blueberry pie plus wafts of smoked meats, candied violets, dark chocolate and cigar box. Medium-bodied, the palate exudes slow maturing black and blue berry layers, framed by firm, oh-so-plush tannins and oodles of freshness, finishing with incredible length and depth. Already drop dead gorgeous, this beautiful baby has a very long life ahead!
100 Robert Parker
The 2010 Le Pin is made from 100% Merlot. Deep garnet in color, it bursts from the glass with unbridled, hedonic notions of baked plums, Black Forest cake, Chinese five spice and blueberry pie plus wafts of smoked meats, candied violets, dark chocolate and cigar box. Medium-bodied, the palate exudes slow maturing black and blue berry layers, framed by firm, oh-so-plush tannins and oodles of freshness, finishing with incredible length and depth. Already drop dead gorgeous, this beautiful baby has a very long life ahead!
100 James Suckling
Dreamlike deep nose with blackberries, graphite and some smoky notes. Opens with licorice, vanilla and red fruit. Full and intensely fruity on the palate with lots of dark berries. Complex, dense and deeply structured with polished tannins and a great finish that just goes on and on. The balance is amazing. Even better than 2009. Drink from 2018.
98 Wine Spectator
Delivers the distilled essence of raspberry and kirsch fruit, from the captivating aromas to the racy, palate-coating feel, echoing nearly endlessly through the finish. There's also notes of briar, lightly pebbly tannins and a lingering hint of allspice to give this a shimmering background effect. In the end, this is primarily about the stunning purity of fruit on display. Best from 2017 through 2040. –JM
98 Wine Spectator
Delivers the distilled essence of raspberry and kirsch fruit, from the captivating aromas to the racy, palate-coating feel, echoing nearly endlessly through the finish. There's also notes of briar, lightly pebbly tannins and a lingering hint of allspice to give this a shimmering background effect. In the end, this is primarily about the stunning purity of fruit on display. Best from 2017 through 2040. –JM
19 Rene Gabriel
Sattes Rubin mit lila Schimmer, feiner Rand aussen. Sehr reifes Fruchtbild mit dezent konfitürigem Schimmer, duftet wie eine erkaltete, frisch gekochte Himbeeren, dann Cassis, rote Johannisbeeren, Früchtetee und kandierte Cakesfrüchte, ganz zarter Minzhauch darüber. Im Gaumen ein Nektar von denselben Früchten wie in der Nase, eine erfrischende Fruchtsäure und auch dropsige Noten, so ergibt sich ein geniales Sweet-and-Sour-Spiel im gebündelten Finale. Burgundischer Le Pin vom Typ Grands Echézeaux. Bleibt sehr elegant und auch - im Gegensatz zu ein paar anderen sonst jeweils immer spektakulären Crus - kommt dieser sagenhafte Pomerol beruhigend daher. Wenn man sich jetzt noch eine feine Barriquensüsse dazu rechnet, und 10 Jahre dazu zählt, dann kann man hier von einem 2001er-Plus-Plus ausgehen. warten (2019 - 2036)
19 Rene Gabriel
Sattes Rubin mit lila Schimmer, feiner Rand aussen. Sehr reifes Fruchtbild mit dezent konfitürigem Schimmer, duftet wie eine erkaltete, frisch gekochte Himbeeren, dann Cassis, rote Johannisbeeren, Früchtetee und kandierte Cakesfrüchte, ganz zarter Minzhauch darüber. Im Gaumen ein Nektar von denselben Früchten wie in der Nase, eine erfrischende Fruchtsäure und auch dropsige Noten, so ergibt sich ein geniales Sweet-and-Sour-Spiel im gebündelten Finale. Burgundischer Le Pin vom Typ Grands Echézeaux. Bleibt sehr elegant und auch - im Gegensatz zu ein paar anderen sonst jeweils immer spektakulären Crus - kommt dieser sagenhafte Pomerol beruhigend daher. Wenn man sich jetzt noch eine feine Barriquensüsse dazu rechnet, und 10 Jahre dazu zählt, dann kann man hier von einem 2001er-Plus-Plus ausgehen. warten (2019 - 2036)
Producteur
Château Le Pin
Bien qu’il constitue la plus petite propriété de Pomerol, voire même de toute la région de Bordeaux, le Château Le Pin, n’en offre pas moins les merlots les plus extraordinaires qui soient avec une constance absolue. Simple occupation du propriétaire Jacques Thienpont pendant ses moments perdus il y a deux décennies, Le Pin est aujourd’hui recherché dans les ventes aux enchères en raison de son extrême rareté. Mûr, opulent, accessible, les qualificatifs manquent pour décrire les cuvées boisées à souhait, d’une gourmandise totale, qui se cachent à l’intérieur des flacons du Pin. Et pourtant, son histoire est plutôt récente, le premier millésime du grand vin du Pin n’ayant fait son apparition qu’en 1979, année où Jacques Thienpont a fait l’acquisition de ce vignoble confidentiel de 1,6 hectare, superficie désormais portée à 5 hectares. Les raisins sont récoltés à la main et fermentés en cuve inox avant d’être élevés en barriques de chêne neuf pendant 14 à 18 mois. Jacques s’est maintenant doté d’un nouveau château et chai de vinification et s’est adjoint les services de Dany Rolland, épouse de l’œnologue culte, Michel ; Alexandre Thienpont est responsable viticole. L’un des vins les plus exotiques de la Rive Droite de Bordeaux, Le Pin est une véritable pépite, sa production ultra confidentielle exacerbant encore sa renommée planétaire.