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Critics scores
92 Robert Parker
The brilliant second wine, the 2006 Les Forts de Latour, a blend of 70% Cabernet Sauvignon and 30% Merlot, possesses a dense ruby/purple color, a beautiful bouquet of asphalt, cassis, cedar, truffles, and earth, and a full-bodied, dense, beautiful style that is similar to a 1996 Pauillac. It will age effortlessly for 15 years. Latour's brilliant manager, Frederic Engerer, has purchased 15 hectares of old vine Grenache and Syrah in the Cotes du Rhone region, the Drome, at a cool-climate elevation. I can't wait to see the first vintage from this Cotes du Rhone project.
17 Rene Gabriel
Dunkles Granat, zart lila Schimmer darin. Feines Bouquet, Cassisblüten, blaue Früchte, wirkt fast etwas verspielt. Im Gaumen saftig, von beschwingtem Körper, elegant, aber irgendwie leichter wie früher, elegantes Finale. In der letzten Zeit wurden viel Terrains in Pauillac zugekauft. Es ist anzunehmen, dass diese auch zu einem gewissen Teil in den Les Forts de Latour fliessen. Dieser Jahrgang gibt einem das Gefühl, dass sich dieser einst fast eigenständige Wein mit dem «Geschmack eines Latours» immer mehr einem kommerziellen Pauillac nähert. Brillante Vinifikationstechnik, sehr guter Wein, aber kein grosser Les Forts. Wir lassen uns aber sehr gerne in ein paar Jahren vom Gegenteil überzeugen - was für alle alten Fans zu wünschen wäre! 11: Angenehmes Bouquet, wirkt verhalten und zeigt dabei eine dezent pflaumige Süsse, dunkle Vanilleschoten, noch verlangende Adstringenz. Man könnte wohl in einer Blindverkostung den Les Forts de Latour 2006 kaum von einem Grand-Puy-Lacoste unterscheiden. Das Potential schätze ich etwas höher ein als damals bei der Fassprobe. Die Wertung bleibt indes gleich. (17/20). 14: Auf Ltour während der Primeurprpbe. Viel Tannine mit noch strengen Muskeln. Auf alle Fälle ein Food-Pauillac. Lange Deantieren! trinken ( - 2028)
Producer
Château Latour
Château Latour is in a unique class of its own, producing some of the most powerful, complex and irresistible wines in Bordeaux. For centuries, Latour has been the greatest First Growth in the Médoc, if not in the entire region, producing the world’s most remarkable reds year after year. Considered the oldest wine producing property in Pauillac, with a history dating back to the 14th century, owners have come and gone over the years leading to 1993, when François Pinault, a French billionaire industrialist bought up the château. Since then, while maintaining Latour’s pursuit for excellence, Pinault has made significant changes, including a complete renovation of the winery, vat room, winemaking facilities and storage areas. He has also built a new tasting room, and redesigned the architecture of the main building, Pinault’s strides for modernization continue to accrue. Today, Château Latour’s talented team, motivated by their quest for perfection in both the vineyard and cellar, craft three wines. Preferring to release their wines after they are bottled, Latour was the first Bordeaux château to withdraw from the En Primeur system, starting with the 2012 vintage. One of the three wines in production, Le Pauillac de Château Latour is a worthy third wine. While Les Forts de Latour is a very impressive second wine. Le Grand Vin is at the pinnacle of Latour’s production, as the Grand Vin, it is a regal, concentrated red that is harmoniously balanced by its sophisticated refinement.