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Les Forts de Latour (2nd Vin) 2001 75cl

2eme Vin | Pauillac | Bordeaux | France
CHF 324.30
Critics scores
17 Rene Gabriel
02: Fassprobe (16/20): Würziges, mit viel Tabaknoten durchsetztes Bouquet, Zwetschgenschalen, floraler Touch, mehr Würze wie Frucht. Saftiger, recht fleischiger Gaumen, gute Tannin-Säure-Struktur, Heidelbeeren im Extrakt, eine feine Bitterkeit, die vielleicht vom Presswein herstammen könnte, kann vielleicht in seiner ersten Genussphase noch zulegen, welche er in etwa fünf Jahren erreichen wird. Kurz vor der Abfüllung: Traumhaftes Mocca- und Terroirbouquet, schwarze Pilze und trockene Pflaumen. Genial homogener Gaumen, eine tolle, blaubeerige Aromatik, saftige Gerbstoffe, guter Rückhalt, langes Finale. Muss man diesen grossen Pauillac wirklich als Zweitwein bezeichnen (17/20)? 04: Dunkles, tiefes Granat, nur sanft aufhellend. Intensives Bouquet, recht tiefgründig, eine Mischung zwischen blaubeerigen Tönen und floraler Stütze, die leicht blumige Note wirkt aromatisch und erfrischend. Im Gaumen angenehme, feine Tannine, die eine süssliche Adstringenz vermitteln, noble Holzbegleitung, viel Brombeeren im delikaten Finale, klingt lange nach, braucht etwa fünf Jahre Flaschenreife (17/20). 05 auf Bora Bora. Entwickelt sich jetzt doch etwas schneller als erwartet. Laktische Nase, Malznoten. Im Gaumen immer noch fest, endet mit einem delikaten Rosinen-Korinthenton. (17/20) 11: Mitteldunkles Weinrot. Ätherisches Bouquet, dezente Acetonoten, gewisse Lufttöne, auf alle Fälle höchst eigenwillig. Im Gaumen rotbeerig, die Säure zeigt sich etwas unentwickelt, kapseliges Extrakt, vordergründig. Wirkt irgendwie erzwungen. Schwierig zu bewerten – wenn man ihn sofort fair taxieren will. Legte dann an der Luft zu. Also Dekantieren. trinken (2009 - 2023)
90 Robert Parker
Increasingly one of Bordeaux’s finest second wines, the lush 2001 Forts de Latour exhibits a personality similar to its bigger sibling. Its deep ruby/plum color is accompanied by aromas of smoke, earth, black currants, and notions of walnuts as well as spice box. Round and generous, it should drink well for 10-12 years.
89 Wine Spectator
Good intensity of blackberries, currants and oak aromas. Medium- to full-bodied, with silky tannins and a medium to long finish. Harmonious and racy. Best after 2005. –JS
Producer
Château Latour
Château Latour is in a unique class of its own, producing some of the most powerful, complex and irresistible wines in Bordeaux. For centuries, Latour has been the greatest First Growth in the Médoc, if not in the entire region, producing the world’s most remarkable reds year after year. Considered the oldest wine producing property in Pauillac, with a history dating back to the 14th century, owners have come and gone over the years leading to 1993, when François Pinault, a French billionaire industrialist bought up the château. Since then, while maintaining Latour’s pursuit for excellence, Pinault has made significant changes, including a complete renovation of the winery, vat room, winemaking facilities and storage areas. He has also built a new tasting room, and redesigned the architecture of the main building, Pinault’s strides for modernization continue to accrue. Today, Château Latour’s talented team, motivated by their quest for perfection in both the vineyard and cellar, craft three wines. Preferring to release their wines after they are bottled, Latour was the first Bordeaux château to withdraw from the En Primeur system, starting with the 2012 vintage. One of the three wines in production, Le Pauillac de Château Latour is a worthy third wine. While Les Forts de Latour is a very impressive second wine. Le Grand Vin is at the pinnacle of Latour’s production, as the Grand Vin, it is a regal, concentrated red that is harmoniously balanced by its sophisticated refinement.