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Critics scores
18 Rene Gabriel
01: Fassprobe (17/20): Herrliches Brombeerenbouquet, dicht und fein zugleich, dunkle Edelhölzer zeigend, Black Currant, schöne gebundene Süsse darin. Dichter, stoffiger Gaumen, viele Schichten von fleischigem Extrakt, Heidelbeerentouch, Brombeeren, Flieder, klar und sauber, im Finale eine gaumenfüllende, noble Adstringenz. Elegant, aber doch mit gewissem Druck. 03: Die Farbe ist um Nuancen heller als der Latour selbst und zeigt im dunklen Weinrot Purpur-Reflexe. Delikates Kirschen-, Brombeeren- und Edelholzbouquet, Kakaobohnen geben ihm eine sanft buttrige Fülle. Feiner, eleganter Gaumenfluss, die Gerbstoffe sind angerundet und weich, wieder viel blaue und schwarze Beeren im überaromatischen Finale. Einer der allerbesten Zweitweine, die es je in Bordeaux gab. Er hat die Nachfolge-Klasse vom fast legendären 90er. (18/20). 07: Floral, frisch, verschlossen. Das ist nun das Handicap eines grossen Zweitweines. Er braucht genau gleich viel Zeit wie ein vergleichbarer Pauillac-Grand-Cru. (18/20). 13: Dunkle Farbe immer noch mit einem gewissen Lila-Schimmer. Frische Pflaumen in der Nase, reife Feigenschalen, noch dezent floral im Hintergrund was auf seine Jugendlichkeit anspielt, wirkt somit noch sehr frisch und trotzdem, vielleicht erstmals recht zugänglich. Im Gaumen mittelgewichitg, weist tanninige, leicht körnige Reserven auf, aromatisches Finale. Sicherlich nicht ganz einen Latour zeigend, aber durch den grossartigen Jahrgang als Basis kann man ihn mindestens auf der Stufe eines Pauillac-Cinquièmes einstufen. trinken (2010 - 2026)
93 Wine Spectator
Super enticing aromas of crushed raspberries, Indian spices and hints of vanilla. Full-bodied, with a refined and tight tannin structure and a long, refreshing finish. A beauty. Best Les Forts in years. Best after 2009. 11,665 cases made. –JS
92 Robert Parker
The 2000 Les Forts de Latour is a seriously endowed wine with notes of black walnuts, black currants, crushed rock, tobacco and spice box. Full-bodied, luscious but still in need of another 2-3 years to hit full maturity, it certainly can evolve for another 15 or more years, and looks to be slightly richer and longer-lived than I originally predicted.
Producer
Château Latour
Château Latour is in a unique class of its own, producing some of the most powerful, complex and irresistible wines in Bordeaux. For centuries, Latour has been the greatest First Growth in the Médoc, if not in the entire region, producing the world’s most remarkable reds year after year. Considered the oldest wine producing property in Pauillac, with a history dating back to the 14th century, owners have come and gone over the years leading to 1993, when François Pinault, a French billionaire industrialist bought up the château. Since then, while maintaining Latour’s pursuit for excellence, Pinault has made significant changes, including a complete renovation of the winery, vat room, winemaking facilities and storage areas. He has also built a new tasting room, and redesigned the architecture of the main building, Pinault’s strides for modernization continue to accrue. Today, Château Latour’s talented team, motivated by their quest for perfection in both the vineyard and cellar, craft three wines. Preferring to release their wines after they are bottled, Latour was the first Bordeaux château to withdraw from the En Primeur system, starting with the 2012 vintage. One of the three wines in production, Le Pauillac de Château Latour is a worthy third wine. While Les Forts de Latour is a very impressive second wine. Le Grand Vin is at the pinnacle of Latour’s production, as the Grand Vin, it is a regal, concentrated red that is harmoniously balanced by its sophisticated refinement.