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Critics scores
93 Wine Spectator
Fresh and understated. Subtle aromas of flowers, berries and spices. Medium- to full-bodied, with fine tannins and a silky-textured finish. Give it time to open up. Fine Ausone.--1989 Bordeaux horizontal. Best after 2006. ?JS
93 Wine Spectator
Fresh and understated. Subtle aromas of flowers, berries and spices. Medium- to full-bodied, with fine tannins and a silky-textured finish. Give it time to open up. Fine Ausone.--1989 Bordeaux horizontal. Best after 2006. ?JS
17 Rene Gabriel
90: Fassprobe (17/20): Intensive Zedernholznote. Im Gaumen füllig und fett, vielleicht im Moment etwas alkoholisch. Wirkt reich mit viel Charme, hat allerdings etwas zu wenig Fleisch am Knochen. Auch an der Arrivage war er sehr beeindruckend: Süss, fett, Tabak, Terroir, reife, wuchtige Fruchtnase mit viel Üppigkeit. Nachhaltiges Tannin, das viel Zeit braucht, Dörrfrüchte, fettes Finish. Ein sehr guter Ausone! Danach legte dieser Wein kontinuierlich zu. 1992 in einer Blindprobe vergab ich 18/20 Punkte. Irgendwie ging es aber von nun an nur noch bergab. 99: Dropsige Note, floraler Touch darin, feiner Kräuterhauch; elegant. Wird mit zunehmendem Luftzutritt ein nasales Chamäleon; zuerst laktisch mit Mocca- und Joghurtaromen unterlegt, dann immer fülliger werdend. Im Gaumen erst schlank, danach mittelgewichtig, jedoch sehr elegant. Als ihn alle irgendwie schon als Schlusslicht bewertet hatten, steigerte er sich nach und nach. Am besten alleine trinken und mindestens zwei Stunden dekantieren (18/20). 03: Leidlich aufhellende Farbe; bereits viel Reifeschimmer und Brauntöne. Malziges, marmeladiges Bouquet; wirkt zu Beginn eindimensional und zeigt blumige Noten. Im Gaumen füllig, aber auch hier etwas zu wenig Spiel, reifende Schoko-, Merlot-Noten, hohler Körper. Wie immer legte er kontinuierlich zu, kam aber dann doch nie richtig auf Touren. Sehr wahrscheinlich in einer recht schwierigen Phase. Die Durchschnittswertung lasse ich bei 17/20 Punkten. Diese Flasche: 16/20. Die nötige Grösse hat er ja sowieso auf keinen Fall! austrinken ( - 2015)
17 Rene Gabriel
90: Fassprobe (17/20): Intensive Zedernholznote. Im Gaumen füllig und fett, vielleicht im Moment etwas alkoholisch. Wirkt reich mit viel Charme, hat allerdings etwas zu wenig Fleisch am Knochen. Auch an der Arrivage war er sehr beeindruckend: Süss, fett, Tabak, Terroir, reife, wuchtige Fruchtnase mit viel Üppigkeit. Nachhaltiges Tannin, das viel Zeit braucht, Dörrfrüchte, fettes Finish. Ein sehr guter Ausone! Danach legte dieser Wein kontinuierlich zu. 1992 in einer Blindprobe vergab ich 18/20 Punkte. Irgendwie ging es aber von nun an nur noch bergab. 99: Dropsige Note, floraler Touch darin, feiner Kräuterhauch; elegant. Wird mit zunehmendem Luftzutritt ein nasales Chamäleon; zuerst laktisch mit Mocca- und Joghurtaromen unterlegt, dann immer fülliger werdend. Im Gaumen erst schlank, danach mittelgewichtig, jedoch sehr elegant. Als ihn alle irgendwie schon als Schlusslicht bewertet hatten, steigerte er sich nach und nach. Am besten alleine trinken und mindestens zwei Stunden dekantieren (18/20). 03: Leidlich aufhellende Farbe; bereits viel Reifeschimmer und Brauntöne. Malziges, marmeladiges Bouquet; wirkt zu Beginn eindimensional und zeigt blumige Noten. Im Gaumen füllig, aber auch hier etwas zu wenig Spiel, reifende Schoko-, Merlot-Noten, hohler Körper. Wie immer legte er kontinuierlich zu, kam aber dann doch nie richtig auf Touren. Sehr wahrscheinlich in einer recht schwierigen Phase. Die Durchschnittswertung lasse ich bei 17/20 Punkten. Diese Flasche: 16/20. Die nötige Grösse hat er ja sowieso auf keinen Fall! austrinken ( - 2015)
88 Robert Parker
Long-time readers of this publication know that I believe Ausone is the most intellectually challenging wine made in Bordeaux. The wine often tastes as if it needs 40-50 years to shed some of its astringency and closed style. With that caveat in mind, the 1989 seemed significantly less impressive than in previous tastings. Certainly it is nowhere near the quality of the 1990. The 1989 reveals amber at the edge, and a green tobacco and mineral-scented, hard-edged nose of musty wood and earthy fruit. This mid-weight wine is spicy and elegant, with moderate body, and a boatload of astringent tannin in the harsh finish. It requires a minimum of 10-15 more years of cellaring. Anticipated maturity: 2005-2020.
88 Robert Parker
Long-time readers of this publication know that I believe Ausone is the most intellectually challenging wine made in Bordeaux. The wine often tastes as if it needs 40-50 years to shed some of its astringency and closed style. With that caveat in mind, the 1989 seemed significantly less impressive than in previous tastings. Certainly it is nowhere near the quality of the 1990. The 1989 reveals amber at the edge, and a green tobacco and mineral-scented, hard-edged nose of musty wood and earthy fruit. This mid-weight wine is spicy and elegant, with moderate body, and a boatload of astringent tannin in the harsh finish. It requires a minimum of 10-15 more years of cellaring. Anticipated maturity: 2005-2020.
Producer
Château Ausone
Château Ausone has produced wine for close to four centuries in commemoration of the Roman poet, Decimius Magnus Ausonius, who once owned over 40-hectares of vines in Saint-Émilion. A great Right Bank producer, Ausone is one of the only four estates, along with Cheval Blanc, Angélus, and Pavie to be classified as a Premier Grand Cru Classé A-grade property in the appellation. Today, following in direct lineage of 17th century owners the Dubois-Challon-Vauthier family, Alain Vauthier and his daughter Pauline own and manage the estate. Located just outside of the Saint-Émilion village, Ausone owns what is rumored to be the best terroir in Bordeaux, a steep 7-hectare plot perched on a hillside. From 1993 to 2013, famed enologist Michel Rolland worked with the family offering invaluable input on the winemaking approach. These important founding years helped even more to propel this already impressive château to the top ranking producers from around the globe. Ausone is known by its inimitable mineralistic style which is culminated by the massive limestone deposits in the soil. The wines are overall rich, complex, and increasingly oaked.