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Critics scores
98 Robert Parker
Possibly the “wine of the vintage,” the 2008 boasts an inky/blue/purple color as well as a glorious perfume of spring flowers, blueberry and blackberry liqueur, camphor, truffles and crushed rocks. With great fruit on the attack and mid-palate, a medium to full-bodied, multidimensional mouthfeel and a skyscraper-like finish, this prodigious effort over-delivers, even for this phenomenal terroir. Give it 5-8 years of cellaring and drink it over the following 40-50 years.
98 Robert Parker
Possibly the “wine of the vintage,” the 2008 boasts an inky/blue/purple color as well as a glorious perfume of spring flowers, blueberry and blackberry liqueur, camphor, truffles and crushed rocks. With great fruit on the attack and mid-palate, a medium to full-bodied, multidimensional mouthfeel and a skyscraper-like finish, this prodigious effort over-delivers, even for this phenomenal terroir. Give it 5-8 years of cellaring and drink it over the following 40-50 years.
19 Rene Gabriel
55 % Cabernet Franc, 45 % Merlot. Süsses, kompaktes Bouquet, viel Amarenanoten und Waldbeeren, fett unterlegt mit feinen Gewürzen und auch Frischespuren von Orangeat und Zitronenmelisse, noble Hölzer und Caramelnuancen, zeigt schon viel des möglichen Aromendrucks in der Nase. Harmonischer Gaumen, viel Druck aufbauend, extrem konzentrierte blau- bis schwarzbeerige Fruchtnoten, eine wahre Essenz was da auf der Zunge nach dem Spucken zurück bleibt und minutenlang nachklingt. Gehört zu den ganz grossen Ausone-Jahrgängen und erinnert stark an den genialen 1998er. Unsterblicher Klassiker und schon fast monumental. (19/20). 12: Unglaublich dunkel, satte Mitte, irgendwie gar noch etwas violette Reflexe zeigend. Mehr florale Noten wie Frucht im Moment, Brombeerentouch, schwarze Pflaumen und Black Currant, wirkt frisch, präsent, vielleicht etwas cool aber ganz sicher nicht unreif, weil er eine sehr ansprechende Tiefe zeigt, aus welcher man in dessen Reife auf schwarze Sommertrüffel hoffen darf. Im Gaumen noch dezent kernig mit viel Rasse und Rückgrat, wie schon bei der Fassprobe ist dieser Ausone dem eigenen 1998er nicht unähnlich. Auf sehr, gutem Weg in Richtung seines überirdischen 1998ers.
19 Rene Gabriel
55 % Cabernet Franc, 45 % Merlot. Süsses, kompaktes Bouquet, viel Amarenanoten und Waldbeeren, fett unterlegt mit feinen Gewürzen und auch Frischespuren von Orangeat und Zitronenmelisse, noble Hölzer und Caramelnuancen, zeigt schon viel des möglichen Aromendrucks in der Nase. Harmonischer Gaumen, viel Druck aufbauend, extrem konzentrierte blau- bis schwarzbeerige Fruchtnoten, eine wahre Essenz was da auf der Zunge nach dem Spucken zurück bleibt und minutenlang nachklingt. Gehört zu den ganz grossen Ausone-Jahrgängen und erinnert stark an den genialen 1998er. Unsterblicher Klassiker und schon fast monumental. (19/20). 12: Unglaublich dunkel, satte Mitte, irgendwie gar noch etwas violette Reflexe zeigend. Mehr florale Noten wie Frucht im Moment, Brombeerentouch, schwarze Pflaumen und Black Currant, wirkt frisch, präsent, vielleicht etwas cool aber ganz sicher nicht unreif, weil er eine sehr ansprechende Tiefe zeigt, aus welcher man in dessen Reife auf schwarze Sommertrüffel hoffen darf. Im Gaumen noch dezent kernig mit viel Rasse und Rückgrat, wie schon bei der Fassprobe ist dieser Ausone dem eigenen 1998er nicht unähnlich. Auf sehr, gutem Weg in Richtung seines überirdischen 1998ers.
96 James Suckling
This wine has a superb finish with loads of raspberry and cherry with super fine tannins. It is really silky textured. It’s full and balanced long finish. Fresh, very clean and precise. Leave it for six to seven years. Fabulous for the vintage.
94 Wine Spectator
This makes you sit up and pay attention, with a stunning array of loam, Turkish coffee, roasted cedar and licorice root flavors coursing along the bottom half, while sleek plum, blackberry and anise notes drive over the top. The mouthwatering finish is loaded with dark fruit, all harnessed by iron-clad grip. Best from 2014 through 2024. 1,300 cases made. –JM .
94 Wine Spectator
This makes you sit up and pay attention, with a stunning array of loam, Turkish coffee, roasted cedar and licorice root flavors coursing along the bottom half, while sleek plum, blackberry and anise notes drive over the top. The mouthwatering finish is loaded with dark fruit, all harnessed by iron-clad grip. Best from 2014 through 2024. 1,300 cases made. –JM .
Producer
Château Ausone
Château Ausone has produced wine for close to four centuries in commemoration of the Roman poet, Decimius Magnus Ausonius, who once owned over 40-hectares of vines in Saint-Émilion. A great Right Bank producer, Ausone is one of the only four estates, along with Cheval Blanc, Angélus, and Pavie to be classified as a Premier Grand Cru Classé A-grade property in the appellation. Today, following in direct lineage of 17th century owners the Dubois-Challon-Vauthier family, Alain Vauthier and his daughter Pauline own and manage the estate. Located just outside of the Saint-Émilion village, Ausone owns what is rumored to be the best terroir in Bordeaux, a steep 7-hectare plot perched on a hillside. From 1993 to 2013, famed enologist Michel Rolland worked with the family offering invaluable input on the winemaking approach. These important founding years helped even more to propel this already impressive château to the top ranking producers from around the globe. Ausone is known by its inimitable mineralistic style which is culminated by the massive limestone deposits in the soil. The wines are overall rich, complex, and increasingly oaked.