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Montrose 2009 75cl

2eme Grand Cru Classé | St. Estephe | Bordeaux | Frankreich
CHF 315.65
Rezensionen & Bewertungen
20 Rene Gabriel
Unglaublich, dicht, fast schwarz, undurchdringliche Mitte. Viel Würze, mehr Würze wie Frucht im Moment, Rauch, Trüffel, ein Hauch Korinthen, Mokka, dunkle Edelhölzer, Havannakiste, extrem tiefschürfend, erinnert nicht wenig an seinen eigenen 2003er. Im Gaumen monumental, deutlich fordernde Adstringenz, nicht masochistisch, aber doch verlangend, die fleischigen Tannine sind mit erstem Schmelz umgeben und zeigen so die Sonderklasse der eigenen Gerbstoffe, im Finale schon fast dramatisch mit ellenlangem Nachklang. Von der Grösse her am ehesten eventuell mit dem 1989er zu vergleichen. Doch dieser wirkt halt leider von der Vinifikation her improvisiert. Dieser 2009er ist von der Machart her absolut perfekt. warten (2019 - 2060)
100 Robert Parker
A brilliant wine that stands out as one of the high points of the vintage, the 2009 Montrose unwinds in the glass with a rich and incipiently complex bouquet of dark berries, cigar wrapper and loamy soil, framed by a deftly judged touch of new oak. Full-bodied, broad and enveloping, it's a velvety, layered and impressively dynamic wine that's deep and concentrated, exhibiting terrific balance and a long, resonant finish. While it is still five or six years away from showing all its cards, I have drunk this benchmark for contemporary Montrose with immense pleasure three times this year. In style, it's hard to find an obvious comparison (and I have drunk Montrose back to 1895), but I would be inclined to invoke a fresher, more complete and more powerful version of the estate's very successful 2003.
100 Robert Parker
A brilliant wine that stands out as one of the high points of the vintage, the 2009 Montrose unwinds in the glass with a rich and incipiently complex bouquet of dark berries, cigar wrapper and loamy soil, framed by a deftly judged touch of new oak. Full-bodied, broad and enveloping, it's a velvety, layered and impressively dynamic wine that's deep and concentrated, exhibiting terrific balance and a long, resonant finish. While it is still five or six years away from showing all its cards, I have drunk this benchmark for contemporary Montrose with immense pleasure three times this year. In style, it's hard to find an obvious comparison (and I have drunk Montrose back to 1895), but I would be inclined to invoke a fresher, more complete and more powerful version of the estate's very successful 2003.
100 James Sukling
Blueberries, currants and Indian spices on the nose follow through to a full body, with ultra-fine tannins and a lovely finish. It's intense and refined. A beauty. It goes on for minutes. Speechless. Better and cleaner than the great 1990. Try in 2022.
20 Rene Gabriel
Unglaublich, dicht, fast schwarz, undurchdringliche Mitte. Viel Würze, mehr Würze wie Frucht im Moment, Rauch, Trüffel, ein Hauch Korinthen, Mokka, dunkle Edelhölzer, Havannakiste, extrem tiefschürfend, erinnert nicht wenig an seinen eigenen 2003er. Im Gaumen monumental, deutlich fordernde Adstringenz, nicht masochistisch, aber doch verlangend, die fleischigen Tannine sind mit erstem Schmelz umgeben und zeigen so die Sonderklasse der eigenen Gerbstoffe, im Finale schon fast dramatisch mit ellenlangem Nachklang. Von der Grösse her am ehesten eventuell mit dem 1989er zu vergleichen. Doch dieser wirkt halt leider von der Vinifikation her improvisiert. Dieser 2009er ist von der Machart her absolut perfekt. warten (2019 - 2060)
100 James Suckling
Blueberries, currants and Indian spices on the nose follow through to a full body, with ultra-fine tannins and a lovely finish. It's intense and refined. A beauty. It goes on for minutes. Speechless. Better and cleaner than the great 1990. Try in 2022.
97 Wine Spectator
A bit of a brute, with a very chewy bittersweet ganache, tobacco and roasted fig core splayed open right now by a dagger of roasted apple wood, allspice and cedar. Long and dense through the finish, with a strong singed iron edge. The stuffing is certainly there, but this will take a while to come together as it's running unbridled right now. Proves you can still get classic old-school Bordeaux. Best from 2020 through 2040. 17,000 cases made. –JM
97 Wine Spectator
A bit of a brute, with a very chewy bittersweet ganache, tobacco and roasted fig core splayed open right now by a dagger of roasted apple wood, allspice and cedar. Long and dense through the finish, with a strong singed iron edge. The stuffing is certainly there, but this will take a while to come together as it's running unbridled right now. Proves you can still get classic old-school Bordeaux. Best from 2020 through 2040. 17,000 cases made. –JM
Hersteller
Château Montrose
Das Château Montrose, das Jahr für Jahr fantastische Bordeauxweine produziert, ist ein klassifiziertes Zweites Gewächs in der Hierarchie von Saint-Estèphe. Seine 95 Hektar Weinberge befinden sich unmittelbar nördlich von Pauillac in idealer Lage auf kiesigen, gut gedränten Böden und ziehen sich auf über einem Kilometer die Gironde-Mündung entlang. Dieses einzigartige Mikroklima von Montrose schafft milde Temperaturen, so dass die Rebstöcke weder verheerenden Frost- noch Hitzeperioden ausgesetzt sind. Der Flickenteppich aus Weingärten, die auf den privilegiertesten Terroirs der Welt stehen, ist seit 2006 im Besitz von Martin und Olivier Bouygues. Im Jahr 2012 setzten sie Hervé Berland, den ehemaligen Geschäftsführer von Mouton Rothschild, als Manager ein. Dieses spektakuläre Château produziert drei Weine, die allesamt gewaltig, kraftvoll, dicht und langlebig sind. Der Hauptwein Montrose ist ein monumental fleischiger, vereinnahmender Roter.