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Rezensionen & Bewertungen
96 Robert Parker
Renzo Cotarella, managing director of Marchesi Antinori tells me that the 2018 vintage showed very different results in the inland and hilly Chianti Classico appellation compared to the flat, sea-facing Bolgheri appellation. This season saw some rain right before harvest. That extra humidity rolled right off the Chianti Classico hills and disappeared without effect, but it stuck around longer in the thicker, flatter soils of Guado al Tasso. For this reason, one of the estate's top wines, the Cabernet Franc-based Matarocchio, was not produced in 2018 for fear that the fruit would not offer the concentration required of a wine of that important stature. The best of that fruit was used in this wine instead. For that reason, the 2018 Bolgheri Superiore Guado al Tasso sees a little more Cabernet Franc (clocking in at about 22% of the blend) and less Merlot, with the rest being Cabernet Sauvignon, of course, (at about 60%). To be honest, the percentage of Cabernet Franc has been deliberately creeping up over the years to render a more focused and sharper bouquet. Aromas of dark fruit and freshly milled white pepper replace the more banal cherry-based flavors delivered by the Merlot, and the wine appears more lifted and precise as a result. The Cabernet Sauvignon delivers spice and licorice, and these pretty aromas are likewise given more breathing room, thanks to the counterparts found in the Cabernet Franc. Linearity, sharpness, pencil shavings and dark currant or blackberry—this is the direction Guado al Tasso is taking, and this 2018 vintage opens the door to a new chapter for the wine. Some 115,000 bottles were made.
93 Wine Spectator
Rich, intense fruit flavors of black currant and black cherry are shaded by vanilla, toasty oak, iron, black olive and tobacco accents in this complex, harmonious red. Fine balance and a lingering finish cap it off. Cabernet Sauvignon, Merlot and Cabernet Franc. Best from 2023 through 2035. 2,000 cases imported. — BS
Hersteller
Antinori - Tenuta Guado al Tasso
An der artenreichen, unberührten Küste der Toskana ist Guado al Tasso einer der Stars der Bolgheri DOC. Mit einer Ausdehnung von vier Kilometern am Tyrrhenischen Meer entlang, liegt die Cantina in der Maremma etwa eine Autostunde südlich des berühmten Städtchens Pisa. Dieses Anwesen ist eines von vielen toskanischen Spitzenerzeugern im Besitz der illustren Familie Antinori, aber auch, seiner Schönheit wegen, der private Sommersitz der Familie. Die über 600 Hektar Grund teilen sich in Weinberge und den einzigartigen Kontrast zwischen Stränden und Waldflächen, die die heimische Flora und Fauna bergen. Von dieser Tenuta kommen wundervolle Weißweine, ein Rosé sowie mehrere mit fünf Sternen versehene Rote. Guado al Tasso tendiert weit mehr in Bordeaux-Richtung als die übrigen Roten des Hauses, aufgrund etwas größerer Barriques und weniger neuer Eiche. Als Flaggschiff dieses Guts bringt der Guado al Tasso die kraftvollen Charakteristika der oberen Maremma zum Vorschein, ausbalanciert durch Eleganz und Finesse. Der Zweitwein Il Bruciato zeugt von demselben Sinn für höchste Qualität und präsentiert sich als zugänglicher, leicht würziger Wein mit langem, delikat-fruchtigem Abgang.