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Cabernet Sauvignon 2010 75cl

Napa Valley | California | Stati Uniti d'America
CHF 3’837.55
Punteggi dei critici
100 Robert Parker
Utter perfection, the 2010 Screaming Eagle Cabernet Sauvignon (a 610-case blend of 75% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot and 9% Cabernet Franc; 14.5% natural alcohol) boasts a dense ruby/purple color along with a staggering bouquet of spring flowers, graphite, creme de cassis, kirsch, licorice and subtle toast in the background. Opulent and full-bodied with a multidimensional personality, gorgeous purity and a stunning, flawless texture, this spectacular wine is among the wines of the vintage. Under the ownership of Stan Kroenke, this vineyard has been replanted and a new cellar has been constructed. The production of Screaming Eagle has remained between 700-1,000 cases, and a second wine, the Second Flight, includes 520-800 cases. The introduction of a second wine is an attempt to keep Screaming Eagle at its mythical level of quality. This vineyard, situated on the valley floor at the Oakville Crossroads across the road from the Rudd Estate, encompasses 60 acres, but only a small percentage is used for these two cuvees. Based on the three vintages I tasted, it appears the Second Flight wines include much less Cabernet Sauvignon and more Merlot than the flagship Screaming Eagle.
91 Wine Spectator
Supple at points, young and herbal, this shows dried currant, herb and cedar notes that have a firm tannic grip. Second Flight, Screaming Eagle's second bottling, flies below the primary label, but shares some attributes. Cabernet Sauvignon, Merlot and Cabernet Franc. Best from 2015 through 2025. 640 cases made. –JL
Produttore
Screaming Eagle Winery
Di gran lunga il più conosciuto vino californiano che sia mai stato prodotto … fino ad ora, Screaming Eagle ha origini modeste, da quando Jean Philips, un agente immobiliare, comprò un vigneto di 57 acri ad Oakville nel 1986. Vendeva interamente tutte le uve prodotte ad altre cantine, fatta eccezione per quelle prodotte da un acro (0.40 ha) di Cabernet Sauvignon, da cui voleva fare il suo proprio vino. Heidi Peterson Barret divenne il vinificatore ed il 1992, la prima annata, fu posta sul mercato nel 1996. Fu subito recensito da Robert Parker, che gli attribuì un incredibile punteggio di 99 punti, descrivendolo come “uno dei più grandi Cabernet che io abbia mai assaggiato." Da quel momento in poi, “l’aquila” spiccò il volo. Jean ripiantò i suoi vigneti nello stesso anno (1995) a 3 varietà per produrre l’eccezionale numero di 200 casse per annata (che oggi raggiunge i 600-700 ). Ancora ai nostri tempi, rimane il più costoso vino rosso della California sul mercato secondario. Nonostante gli stili estroversi di altri vini famosi della California, Screaming Eagle resta uno dei più eleganti e bilanciati. Nel 2006, l’azienda fu acquistata da Charles Banks e Stan Kroenke, che hanno poi assunto Michel Rolland come consulente enologo. Charles vendette le sue quote nel 2009, facendo di Stan l’unico proprietario.