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Pavie 2006 1800cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
The 2006 Pavie, a blend of 70% Merlot, 20% Cabernet Franc, and 10% Cabernet Sauvignon, is cropped low as the viticultural work is impeccable, the winemaking is thoroughly Burgundian in style, and bottling is accomplished with no fining or filtration. With over 90 acres in vine, this is one of the larger of the premier grand cru classes in St.-Emilion. A prodigious effort, the 2006 does not have the sucrosite of the 2005, 2003, or 2000, but it would not be embarrassed if tasted side by side with either of those two titans. A dense purple color as well as an extraordinary perfume of crushed black currants, licorice, wet stones, and subtle background oak are found in this tannic, dense, masculine-styled 2006. Backward and extraordinarily pure, it is built like a Manhattan skyscraper with exceptional focus, depth, texture, and length. It?s all here, but 5-10 years of patience will be warranted. Anticipated maturity: 2015-2035.
18 Rene Gabriel
70 % Merlot, 20 % Cabernet Franc, 10 % Cabernet Sauvignon. 28 hl./ha. Geniales Fruchtbouquet, viel rote Beeren, die reif sind und eine tolle Süsse ausstrahlen, Weihrauch, Eisenkraut, Minze und gehackte Cakesfrüchte. Im Gaumen für einmal bei der Primeurprobe erstaunlich fein, trotz den gut stützenden Tanninen, strahlt eine tolle Süsse aus, Zedernholznote, helles Caramel, rotes Kirschenkompott, im Nachklang spürt man dann doch noch die sanften Krallen dieses noch durch Ausbau zu zähmenden sanften Monsters. Wie immer schwierig fair zu justieren, in seiner Reife wird wohl noch locker ein Punkt mehr drin liegen. warten (2018 - 2050)
92 Wine Spectator
Very pretty and precise on the nose, with vanilla, blackberry and floral aromas. Full-bodied, with firm tannins and a racy finish. A bit lean, but solid and well-structured. Best after 2012. –JS
Producteur
Château Pavie
Le nom Pavie fait allusion à celui d’une variété de pêches de vignes cultivée sur ces terres de Saint-Emilion avant le 4ème siècle. Aujourd’hui, la désignation de Château Pavie illustre ce patrimoine. Par ailleurs, avec ses 37 hectares de vignes d’un seul tenant, le domaine peut se targuer d’être le Premier Grand Cru Classé le plus vaste de toute l’appellation. Bénéficiant d’un ensoleillement important, ses parcelles orientées sud se déclinent en trois terroirs distincts. Entièrement reconçu par l’architecte Alberto Pinto, la propriété est désormais ornée d’une grande façade vitrée qui offre un panorama spectaculaire sur les vignes en coteaux. D’aucuns disent qu’il s’agit du « plus beau site de Saint-Emilion ». Repris en 1998 par Gérard Perse, également propriétaire des Châteaux Pavie-Decesse et Monbousquet, Pavie est l’archétype des vins Nouvelle vague. A l’image d’autres vins élaborés sous l’égide de Perse, la production de Pavie est axée sur des vins à base de fruits à sur maturité issus d’une extraction importante, caractères équilibrés par une dichotomie entre l’opulence et la délicatesse. Promu au rang de Premier Grand Cru Classé A en 2012, le grand vin, Pavie, illustre parfaitement la signature Perse. Vinifiés de façon moderne, les vins sont riches, concentrés et d’un haut niveau qualitatif.