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Pavie 1986 75cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
CHF 151.35
Évaluations et Scores
93 Wine Spectator
Extremely concentrated and tart, with sharply focused cherry, cassis and herb aromas and flavors, showing just enough roundness and complexity on the finish. Drinkable now but can be held until at least 1996. ?
93 Wine Spectator
Extremely concentrated and tart, with sharply focused cherry, cassis and herb aromas and flavors, showing just enough roundness and complexity on the finish. Drinkable now but can be held until at least 1996. ?
87 Robert Parker
Beginning to fade and show a more attenuated style than it did earlier, the 1986 Pavie has a garnet color with considerable amber at the edge. A nose of sweet stewed vegetables, dried Provencal herbs, sweet and sour cherries, and earth is followed by a medium-bodied wine, with the tannins begin to take over the wine’s personality. The wine was quite impressive young, but has not held up with cellaring. Anticipated maturity: Now-2006
87 Robert Parker
Beginning to fade and show a more attenuated style than it did earlier, the 1986 Pavie has a garnet color with considerable amber at the edge. A nose of sweet stewed vegetables, dried Provencal herbs, sweet and sour cherries, and earth is followed by a medium-bodied wine, with the tannins begin to take over the wine’s personality. The wine was quite impressive young, but has not held up with cellaring. Anticipated maturity: Now-2006
12 Rene Gabriel
Die Fassproben waren vielversprechend. Spätere Notizen um Längen schlechter und mittlerweile schreit kein Hahn mehr danach. 96: Reifendes Granat mit Orangerand. Gemüsige Nase, Humusnote, keine Frucht mehr. Leichter Körper, altes Fass, trockene Tannine. Ein mieser Wein (13/20 ausleeren)! 00: Eine Magnum bewies leider auch die Normalflaschentheorie, denn sie blieb unausgetrunken stehen: Eine fast kloakenhafte Nase. Im Gaumen nasse, graue Wolldecke. Was noch? 12/20 vorbei
12 Rene Gabriel
Die Fassproben waren vielversprechend. Spätere Notizen um Längen schlechter und mittlerweile schreit kein Hahn mehr danach. 96: Reifendes Granat mit Orangerand. Gemüsige Nase, Humusnote, keine Frucht mehr. Leichter Körper, altes Fass, trockene Tannine. Ein mieser Wein (13/20 ausleeren)! 00: Eine Magnum bewies leider auch die Normalflaschentheorie, denn sie blieb unausgetrunken stehen: Eine fast kloakenhafte Nase. Im Gaumen nasse, graue Wolldecke. Was noch? 12/20 vorbei
Producteur
Château Pavie
Le nom Pavie fait allusion à celui d’une variété de pêches de vignes cultivée sur ces terres de Saint-Emilion avant le 4ème siècle. Aujourd’hui, la désignation de Château Pavie illustre ce patrimoine. Par ailleurs, avec ses 37 hectares de vignes d’un seul tenant, le domaine peut se targuer d’être le Premier Grand Cru Classé le plus vaste de toute l’appellation. Bénéficiant d’un ensoleillement important, ses parcelles orientées sud se déclinent en trois terroirs distincts. Entièrement reconçu par l’architecte Alberto Pinto, la propriété est désormais ornée d’une grande façade vitrée qui offre un panorama spectaculaire sur les vignes en coteaux. D’aucuns disent qu’il s’agit du « plus beau site de Saint-Emilion ». Repris en 1998 par Gérard Perse, également propriétaire des Châteaux Pavie-Decesse et Monbousquet, Pavie est l’archétype des vins Nouvelle vague. A l’image d’autres vins élaborés sous l’égide de Perse, la production de Pavie est axée sur des vins à base de fruits à sur maturité issus d’une extraction importante, caractères équilibrés par une dichotomie entre l’opulence et la délicatesse. Promu au rang de Premier Grand Cru Classé A en 2012, le grand vin, Pavie, illustre parfaitement la signature Perse. Vinifiés de façon moderne, les vins sont riches, concentrés et d’un haut niveau qualitatif.