96 James Suckling
This shows incredible depth and density for the vintage with dark berry, dark chocolate, spice and chalk character. Full body, firm and velvety tannins and a long and powerful finish. Needs five or six years to soften. Try in 2020.
95 Robert Parker
The 2012 Pavie celebrates its reclassification and upgrade to Class A St.-Emilion by sporting a new black label with gold print. Fortunately, every Pavie has benefitted since Perse began a complete makeover of this estate in 1998. From 47-year-old vines, the 2012 has an inky purple color, judicious toasty oak in the nose interwoven with copious blackberry and blackcurrant fruit, Christmas spices, as well as licorice and graphite. Full-bodied, rich and moderately tannic, it will require 5-7 years of bottle age but should drink well for 20-30 years. Kudos to Chantal and Gerard Perse for their extraordinary commitment to quality, which is so evident in this more challenging vintage than some of the great years like 2009 and 2010. Very low yields of 28 hectoliters per hectare were obtained from this 92-acre estate.<br/>
95 Wine Spectator
This pulls out all the stops, with lush boysenberry confiture, warm plum sauce and blueberry reduction notes seamlessly intertwined with licorice snap, roasted apple wood and fruitcake flavors. A terrific bolt of graphite courses through the finish, producing impressive length and cut. A lot of spinning plates here, but the elements stay balanced. Best from 2018 through 2030. 5,830 cases made. –JM
95 Robert Parker
The 2012 Pavie celebrates its reclassification and upgrade to Class A St.-Emilion by sporting a new black label with gold print. Fortunately, every Pavie has benefitted since Perse began a complete makeover of this estate in 1998. From 47-year-old vines, the 2012 has an inky purple color, judicious toasty oak in the nose interwoven with copious blackberry and blackcurrant fruit, Christmas spices, as well as licorice and graphite. Full-bodied, rich and moderately tannic, it will require 5-7 years of bottle age but should drink well for 20-30 years. Kudos to Chantal and Gerard Perse for their extraordinary commitment to quality, which is so evident in this more challenging vintage than some of the great years like 2009 and 2010. Very low yields of 28 hectoliters per hectare were obtained from this 92-acre estate.<br/>
95 Wine Spectator
This pulls out all the stops, with lush boysenberry confiture, warm plum sauce and blueberry reduction notes seamlessly intertwined with licorice snap, roasted apple wood and fruitcake flavors. A terrific bolt of graphite courses through the finish, producing impressive length and cut. A lot of spinning plates here, but the elements stay balanced. Best from 2018 through 2030. 5,830 cases made. –JM
18 Rene Gabriel
60 % Merlot, 25 % Cabernet Franc, 15 % Cabernet Sauvignon. 28 hal/ha. Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Mokka, Cassis, reife Brombeeren, dunkle Edelhölzer und schwarze Oliven, konzentriert aber nicht unzugänglich, im Untergrund genügend Röstaromen welche einen zusätzlichen Touch von dunklem Brot und Pumpernickel verleihen. Im Gaumen dann die ganz grosse Überraschung! Von der Nase hätte man sich auf einen Boliden eingestellt und jetzt ist das Ganz erstaunlich fein, saftig mit wunderschöner Balance und durchaus noblen Anlagen. Und genau das sucht man ja in einem Premier Grand Cru. Vor allem wenn als zusätzliche Information dann noch ein A darauf steht! Trotzdem wird das kein Spaziergang. Auch dieser Pavie wird sich nicht in den ersten 10 Jahren auf ein Genuss-Techtel-Mechtel einlassen.
18 Rene Gabriel
60 % Merlot, 25 % Cabernet Franc, 15 % Cabernet Sauvignon. 28 hal/ha. Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Mokka, Cassis, reife Brombeeren, dunkle Edelhölzer und schwarze Oliven, konzentriert aber nicht unzugänglich, im Untergrund genügend Röstaromen welche einen zusätzlichen Touch von dunklem Brot und Pumpernickel verleihen. Im Gaumen dann die ganz grosse Überraschung! Von der Nase hätte man sich auf einen Boliden eingestellt und jetzt ist das Ganz erstaunlich fein, saftig mit wunderschöner Balance und durchaus noblen Anlagen. Und genau das sucht man ja in einem Premier Grand Cru. Vor allem wenn als zusätzliche Information dann noch ein A darauf steht! Trotzdem wird das kein Spaziergang. Auch dieser Pavie wird sich nicht in den ersten 10 Jahren auf ein Genuss-Techtel-Mechtel einlassen.