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Pavie 2005 1800cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | France
Épuisé
Évaluations et Scores
100 Robert Parker
The 2005 Pavie is an absolutely amazing wine that has shed most of its oak aging (usually 24-28 months). Opaque purple in color, it is beyond belief in extract and concentration, but perfectly balanced and pure, with the oak well-integrated. Massively concentrated, and still a baby, this wine tastes more like it’s two to three years old than one that’s been around for a decade. Intense notes of grilled meats, spice box, cassis, black cherry, licorice and graphite arepresent in abundance. Enormously endowed, but with superlative purity and balance, this is the greatest Pavie in the early Perse era, starting in 1998. Only the 2009 and 2010 rival this in his opinion, but I would add the 2000. This killer effort should drink well for another 50 years and demonstrates the greatness of this terroir owned by the Perse family. Only 7,000 cases were produced from a blend of 70% Merlot, 20% Cabernet Franc and 10% Cabernet Sauvignon. Bravo!
100 Wine Spectator
I love the purity of fruit in this wine, with perfectly ripe blackberry, blueberry and raspberry on the nose. Complex and full-bodied, with hints of new oak and wonderfully polished tannins that caress the palate. Long, long finish. This is not the blockbuster it was from barrel, but rather a complete, balanced and gorgeous red. Best after 2015. 7,100 cases made. ?JS
19 Rene Gabriel
Extrem dunkles Purpur-Violett, in der Mitte schwarz. Heisses Bouquet, Dörrfrüchte, Rosinen, Port-Nuancen, viel gekochte Kirschen. Im Gaumen aussen fett mit rundlichen Konture, innen viel Kraft, wiederum Kirschen, Grenadinespuren, Zinfandel-hafte Süsse, durch die massive Adstringenz wirken die Gerbstoffe fast etwas trocken und etwas sperrig. Ist das ein grosser Wein der momentan nur etwas in seiner Entwicklung zurückliegt? Ist es ein Monster, das seine Gerbstoffe nie richtig verdaut? Wird er in 10 Jahren Finesse und Klasse entwickelt wie man das von einem ganz grossen St. Emilion erwarten wird? Fragen über Fragen, die sicherlich nicht in den nächsten Jahren schon beantwortet werden können. Aber wer die neuen Pavie's kennt, weiss die Antwort irgendwie trotzdem. warten (2015 - 2040)
Producteur
Château Pavie
Le nom Pavie fait allusion à celui d’une variété de pêches de vignes cultivée sur ces terres de Saint-Emilion avant le 4ème siècle. Aujourd’hui, la désignation de Château Pavie illustre ce patrimoine. Par ailleurs, avec ses 37 hectares de vignes d’un seul tenant, le domaine peut se targuer d’être le Premier Grand Cru Classé le plus vaste de toute l’appellation. Bénéficiant d’un ensoleillement important, ses parcelles orientées sud se déclinent en trois terroirs distincts. Entièrement reconçu par l’architecte Alberto Pinto, la propriété est désormais ornée d’une grande façade vitrée qui offre un panorama spectaculaire sur les vignes en coteaux. D’aucuns disent qu’il s’agit du « plus beau site de Saint-Emilion ». Repris en 1998 par Gérard Perse, également propriétaire des Châteaux Pavie-Decesse et Monbousquet, Pavie est l’archétype des vins Nouvelle vague. A l’image d’autres vins élaborés sous l’égide de Perse, la production de Pavie est axée sur des vins à base de fruits à sur maturité issus d’une extraction importante, caractères équilibrés par une dichotomie entre l’opulence et la délicatesse. Promu au rang de Premier Grand Cru Classé A en 2012, le grand vin, Pavie, illustre parfaitement la signature Perse. Vinifiés de façon moderne, les vins sont riches, concentrés et d’un haut niveau qualitatif.