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99 Robert Parker
The 2018 Pavie is a blend of 60% Merlot, 22% Cabernet Franc and 18% Cabernet Sauvignon. The wine has a 3.58 pH and 14.48% alcohol. Very deep garnet-purple in color, it bursts from the glass with a fabulously expressive nose of crème de cassis, baked plums and blueberry preserves, leading to an impressive array of nuances, featuring notions of dark chocolate, camphor, licorice, rose petals and fertile loam, plus hints of crushed rocks and iron ore. The rich, full-bodied palate offers layer upon layer of opulent black and blue fruits with loads of exotic spice sparks and pretty floral and mineral accents, supported by firm, super plush tannins and remarkable tension, finishing with epic length and depth. This could only be Pavie. It makes for a seductively stylish glass now, but patience will be rewarded if it is afforded 5-7 years in bottle, at least, then drink it over the next 30+ years.
99 Robert Parker
The 2018 Pavie is a blend of 60% Merlot, 22% Cabernet Franc and 18% Cabernet Sauvignon. The wine has a 3.58 pH and 14.48% alcohol. Very deep garnet-purple in color, it bursts from the glass with a fabulously expressive nose of crème de cassis, baked plums and blueberry preserves, leading to an impressive array of nuances, featuring notions of dark chocolate, camphor, licorice, rose petals and fertile loam, plus hints of crushed rocks and iron ore. The rich, full-bodied palate offers layer upon layer of opulent black and blue fruits with loads of exotic spice sparks and pretty floral and mineral accents, supported by firm, super plush tannins and remarkable tension, finishing with epic length and depth. This could only be Pavie. It makes for a seductively stylish glass now, but patience will be rewarded if it is afforded 5-7 years in bottle, at least, then drink it over the next 30+ years.
99 James Suckling
Impressive aromas of pure, crushed blackberries and brambleberries with red and black licorice and black olives, as well as incense, following through to a full body with round, creamy tannins and lots of fruit. Yet, it’s tight and reserved at the finish. Needs three or four years to open and start showing its true character. Powerful and linear. Cellar-bound. Try after 2026.
Producteur
Château Pavie
Le nom Pavie fait allusion à celui d’une variété de pêches de vignes cultivée sur ces terres de Saint-Emilion avant le 4ème siècle. Aujourd’hui, la désignation de Château Pavie illustre ce patrimoine. Par ailleurs, avec ses 37 hectares de vignes d’un seul tenant, le domaine peut se targuer d’être le Premier Grand Cru Classé le plus vaste de toute l’appellation. Bénéficiant d’un ensoleillement important, ses parcelles orientées sud se déclinent en trois terroirs distincts. Entièrement reconçu par l’architecte Alberto Pinto, la propriété est désormais ornée d’une grande façade vitrée qui offre un panorama spectaculaire sur les vignes en coteaux. D’aucuns disent qu’il s’agit du « plus beau site de Saint-Emilion ». Repris en 1998 par Gérard Perse, également propriétaire des Châteaux Pavie-Decesse et Monbousquet, Pavie est l’archétype des vins Nouvelle vague. A l’image d’autres vins élaborés sous l’égide de Perse, la production de Pavie est axée sur des vins à base de fruits à sur maturité issus d’une extraction importante, caractères équilibrés par une dichotomie entre l’opulence et la délicatesse. Promu au rang de Premier Grand Cru Classé A en 2012, le grand vin, Pavie, illustre parfaitement la signature Perse. Vinifiés de façon moderne, les vins sont riches, concentrés et d’un haut niveau qualitatif.