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Critics scores
98 James Suckling
A ravishing red that pours out aromas of crushed raspberries, blueberries and dried flowers. Black truffle skins and undertones of violets. Full-bodied yet so tight and refined with incredible finesse and polish. The beauty and chic runs on for minutes on the finish. A truly endless and breathtakingly harmonious wine. It just rolls off the palate. Drink in 2022.
97 Wine Spectator
This features a remarkable display of fruit, both fresh and steeped—primarily raspberry, but with notes of blackberry and boysenberry as well—all gliding through seamlessly while light anise, Lapsang souchong tea and roasted mesquite details underscore the finish. The texture is equally sublime. Best from 2020 through 2040. 348 cases made.
97 Wine Spectator
This features a remarkable display of fruit, both fresh and steeped—primarily raspberry, but with notes of blackberry and boysenberry as well—all gliding through seamlessly while light anise, Lapsang souchong tea and roasted mesquite details underscore the finish. The texture is equally sublime. Best from 2020 through 2040. 348 cases made.
18 Rene Gabriel
100 % Merlot. 24 hl/ha. Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Leicht blättriges Bouquet zu Beginn, dann rotes Cassis, Preiselbeeren, im Innern ein faszinierendes Merlotparfüm zeigend, dann kommt das fast-buttrige zum Vorschein und auch feine Caramelnuancen, welche sich mit dem - für Le Pin üblichen - Kokosschimmer vermischen. Im burgundischen Gaumen bleibt er auf der frischfruchtigen Seite und tendenziell auch im eher rotbeerigen Bereich, aber es sind ganz viele verschiedene Beeren mit dabei welche für Grundaromatik sorgen. Im mittelgewichtigen Körper zeigen sich feine Muskeln. Erst im Nachklang merkt man die doch ziemlich beeindruckende Konzentration. Oft vergleiche ich ja den Le Pin mit einem Richebourg. Diesmal ist/wäre es eine Art Romanée St.Vivant! An diesem zwar sehr gelungenen Le Pin merkt man an, dass es wahrlich kein Merlotjahr in dieser Region war. Er wirkte noch selten so klassisch und irgendwie gar unspektakulär. Ich denke, der weitere Ausbau in den Süsse bringenden Barriques wird das Seine beitragen. Zwei Mal verkostet. Einmal auf Vieux Château Certan und zwei Tage später nochmals auf Le Pin selbst.
18 Rene Gabriel
100 % Merlot. 24 hl/ha. Dunkles Granat, recht satt in der Mitte, rubiner Rand. Leicht blättriges Bouquet zu Beginn, dann rotes Cassis, Preiselbeeren, im Innern ein faszinierendes Merlotparfüm zeigend, dann kommt das fast-buttrige zum Vorschein und auch feine Caramelnuancen, welche sich mit dem - für Le Pin üblichen - Kokosschimmer vermischen. Im burgundischen Gaumen bleibt er auf der frischfruchtigen Seite und tendenziell auch im eher rotbeerigen Bereich, aber es sind ganz viele verschiedene Beeren mit dabei welche für Grundaromatik sorgen. Im mittelgewichtigen Körper zeigen sich feine Muskeln. Erst im Nachklang merkt man die doch ziemlich beeindruckende Konzentration. Oft vergleiche ich ja den Le Pin mit einem Richebourg. Diesmal ist/wäre es eine Art Romanée St.Vivant! An diesem zwar sehr gelungenen Le Pin merkt man an, dass es wahrlich kein Merlotjahr in dieser Region war. Er wirkte noch selten so klassisch und irgendwie gar unspektakulär. Ich denke, der weitere Ausbau in den Süsse bringenden Barriques wird das Seine beitragen. Zwei Mal verkostet. Einmal auf Vieux Château Certan und zwei Tage später nochmals auf Le Pin selbst.
93 Robert Parker
The 2014 Le Pin has a really quite lovely bouquet. Tasted alongside its "cousin" Vieux-Château-Certan, it is more exotic and outgoing, yet it maintains fine delineation and complexity with upfront blueberry and black cherry fruit, quite a noticeable menthol note emerging with time. The palate is medium-bodied with a sweet and embracing entry, caressing in texture thanks to the succulent tannin, though these are counterpoised by the silver bead of acidity. There is just a touch of salted licorice that pops up on the finish. To quote Alexandre Thienpont (since Jacques and Fiona had to be in Belgium), this is a "classic" Le Pin, though I feel it will be overshadowed by the 2015.
93 Robert Parker
The 2014 Le Pin has a really quite lovely bouquet. Tasted alongside its "cousin" Vieux-Château-Certan, it is more exotic and outgoing, yet it maintains fine delineation and complexity with upfront blueberry and black cherry fruit, quite a noticeable menthol note emerging with time. The palate is medium-bodied with a sweet and embracing entry, caressing in texture thanks to the succulent tannin, though these are counterpoised by the silver bead of acidity. There is just a touch of salted licorice that pops up on the finish. To quote Alexandre Thienpont (since Jacques and Fiona had to be in Belgium), this is a "classic" Le Pin, though I feel it will be overshadowed by the 2015.
Producer
Château Le Pin
Undoubtedly the most petite property in Pomerol, if not in all of Bordeaux, Château Le Pin consistently produces the world’s most outstanding Merlots. What started as a hobby just two decades ago for owner Jacques Thienpont, bottles of Le Pin are now an auction favorite, due to their exclusive rarity. Ripe, opulent and approachable cannot even begin to describe the decadent lavishly oaked wines that hide inside a bottle of Le Pin. With a rather recent history, the first vintage of Le Pin Grand Vin was in 1979, the same year that the Thienpont purchased the mere 1.6-hectare estate. Today, the property extends over 5-hectares. The grapes are hand-harvested and fermented in stainless-steel tanks before being matured in new oak barriques for 14 to 18 months. Fully equipped with a new château and winemaking facility, Jacques works alongside consulting vintner, Dany Rolland, the wife of famous cult-vigneron Michel, while Alexandre Thienpont manages the vineyards. One of the more exotic wines coming from Bordeaux’s Right Bank, Le Pin is a five-star wine and its super limited production adds even more to its worldly appeal.