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Les Forts de Latour (2nd Vin) 1993 150cl

2eme Vin | Pauillac | Bordeaux | France
Sold out
Critics scores
15 Rene Gabriel
94: Fassprobe (16/20): Veilchen und blaue Früchte, dahinter Gebäcknase von der Barrique, Anflüge von Fülle durch Merlot-Präsenz. Saftig, samtiger Gaumen, schöner Schmelz, rein, aromatisches Finish, gut gemacht. Der beste Zweitwein des Jahrganges 1993! Arrivage (16/20): Stark geprägt von der "maladie de bouteille". Wurde deshalb sehr unterschiedlich bewertet. Wir haben zwei Flaschen geöffnet. Mittleres Granat. Komplexes, würziges Cabernet-Bouquet, leicht schweissig, animalischer Charakter, eine Spur Zedern und Trüffel. Im Gaumen eine gewisse Strenge, recht enggliedrig, zeigt Fleisch, viel Aromatik im Finish, Brombeeren im Nachklang. Dürfte einer der lagerfähigsten Zweitweine sein. 96: Stark aufhellendes Granat-Rubin. Die Nase ist noch geprägt von süssem, röstigen Vanille. Trotz leichtem Gaumen zeigt der Körper sehr viel Tannin (zu viel?) und wirkt prägnant, fast scharf auf der Zunge, auf alle Fälle noch ruhen lassen. In diesem Stadium eher enttäuschend. 15/20 vorbei
83 Wine Spectator
Some good berry, cherry character, but rather lean and slightly hard with firm tannins. Best after 1997. –
Producer
Château Latour
Château Latour is in a unique class of its own, producing some of the most powerful, complex and irresistible wines in Bordeaux. For centuries, Latour has been the greatest First Growth in the Médoc, if not in the entire region, producing the world’s most remarkable reds year after year. Considered the oldest wine producing property in Pauillac, with a history dating back to the 14th century, owners have come and gone over the years leading to 1993, when François Pinault, a French billionaire industrialist bought up the château. Since then, while maintaining Latour’s pursuit for excellence, Pinault has made significant changes, including a complete renovation of the winery, vat room, winemaking facilities and storage areas. He has also built a new tasting room, and redesigned the architecture of the main building, Pinault’s strides for modernization continue to accrue. Today, Château Latour’s talented team, motivated by their quest for perfection in both the vineyard and cellar, craft three wines. Preferring to release their wines after they are bottled, Latour was the first Bordeaux château to withdraw from the En Primeur system, starting with the 2012 vintage. One of the three wines in production, Le Pauillac de Château Latour is a worthy third wine. While Les Forts de Latour is a very impressive second wine. Le Grand Vin is at the pinnacle of Latour’s production, as the Grand Vin, it is a regal, concentrated red that is harmoniously balanced by its sophisticated refinement.