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Critics scores
19 Rene Gabriel
15: Aufhellendes Granat mit letztem rubinem Schimmer. Die Süsse gibt sich malzig und zeigt IPA-Bierkonturen, ein Hauch von dunklen Dörrfrüchten und Baumnüssen, vielschichtig duftend mit einer schönen, dezent trockenen Süsse. Im Gaumen ist er mit vielen schwarzen Beeren ausgestattet und mit Lakritze, sehr nachhaltig mit enorm viel elegantem Aromendruck im Finale. Ein kleiner Jahrgang – ein ziemlich grosser, unterschätzter Latour. Kaufen! (19/20). 16: Eigentlich war ich da mit Thomas am Roten Tor 2009 von Hirtzbeger. Und die beiden anderen Freunde tranken derweil diesen Latour. Ich nahm einen Schluck und war begeistert. Das Motto war klar: Das Eine tun und das andere nicht lassen. (19/20). 17: Er kam etwas zu kühl ins Glas und wurde nicht dekantiert. Zwei Fehler auf einmal. Als fast nichts mehr da war, blühlte er zur Hochform auf. (19/20). 19: Sattes Purpur mit dunklen Reflexen in der Mitte. Das Bouquet wirkt zu Beginn noch etwas zurückhaltend. Dafür geht der Naseansatz in die Tiefe und zeigt dunkles Edelholz und Sommer Trüffel, sowie Brazil Tabak und Baumnussnoten. Fleischiger Gaumen dicht, immer noch eine gewisse Adstringenz zeigend, irgendwie erinnert die ansprechende Süsse an Nusslikör. Sicherlich einer der besten 1999er Bordeaux’ heutzutage. (19/20). 20: Am Geburtstag von Karin eine Magnum im Kreise der Familie. Es geht von der ersten Sekunde an los. Wunderschöner süsser, Terroir-Cabernetduft. Würzig, vielschichtig, komplett geöffnet. Im Gaumen samtig, elegant und hoch aromatisch. Hat eine Riesenfreude bereitet.
94 Robert Parker
The 1999 Latour doesn't quite dominate the competition the way the 1994 does, but it, too, is a lovely wine, exhibiting notes of blackcurrants, cigar wrapper, rich soil tones and creamy new oak. Medium to full-bodied, deep and impressively concentrated, with velvety tannins, ripe acids and a long, expansive finish, it is showing beautifully today.
93 Wine Spectator
Focused and fresh, with milk chocolate and berry aromas. Subtle and refined on the nose. Full-bodied and very elegant, featuring a solid core of ultrafine tannins and a long, long finish. So much finesse here. Still tight, needing time in the bottle to open. No longer big, this is in just the right proportions for the vintage.—'89/'99 Bordeaux blind retrospective (2009). Best after 2012. 13,330 cases made. –JS
Producer
Château Latour
Château Latour is in a unique class of its own, producing some of the most powerful, complex and irresistible wines in Bordeaux. For centuries, Latour has been the greatest First Growth in the Médoc, if not in the entire region, producing the world’s most remarkable reds year after year. Considered the oldest wine producing property in Pauillac, with a history dating back to the 14th century, owners have come and gone over the years leading to 1993, when François Pinault, a French billionaire industrialist bought up the château. Since then, while maintaining Latour’s pursuit for excellence, Pinault has made significant changes, including a complete renovation of the winery, vat room, winemaking facilities and storage areas. He has also built a new tasting room, and redesigned the architecture of the main building, Pinault’s strides for modernization continue to accrue. Today, Château Latour’s talented team, motivated by their quest for perfection in both the vineyard and cellar, craft three wines. Preferring to release their wines after they are bottled, Latour was the first Bordeaux château to withdraw from the En Primeur system, starting with the 2012 vintage. One of the three wines in production, Le Pauillac de Château Latour is a worthy third wine. While Les Forts de Latour is a very impressive second wine. Le Grand Vin is at the pinnacle of Latour’s production, as the Grand Vin, it is a regal, concentrated red that is harmoniously balanced by its sophisticated refinement.