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18 Rene Gabriel
100 % Merlot. 6500 Flaschen Produktion. Leuchtendes Granat-Rubin. Frische gepflückte Himbeeren, ein Hauch Grenadine, Zitronenmelisse, Kokosraspel und minzige Spuren. Im Gaumen bleibt der Wein sehr rotbeerig und die fast rahmigen Tannine sind mit Caramel und Butter umgeben, die Fruchtaromatik bleibt im rotbeerigen, burgundischen Bereich zeigt Red Currrantpastillen, gekochte, rote Kirschen und wieder eine süsse Grenadinenote. Jacques Thienpont meint, dass das Wichtigste an diesem Jahrgang gewesen sei, die Frucht zu bewahren. Das ist hier in einem verschwenderischen Mass gelungen. (18/20). Auf Le Pin vorbei der Mittagessen als Apero verkostet. Extrem fein und fast überfruchtig, die Barriquen spürt man fast nicht, weder vom Duft noch in der Struktur. Wie ich schon bei der Primeurprobe notierte, kann man ihn früh geniessen, falls man hat... warten (2015 - 2028)
18 Rene Gabriel
100 % Merlot. 6500 Flaschen Produktion. Leuchtendes Granat-Rubin. Frische gepflückte Himbeeren, ein Hauch Grenadine, Zitronenmelisse, Kokosraspel und minzige Spuren. Im Gaumen bleibt der Wein sehr rotbeerig und die fast rahmigen Tannine sind mit Caramel und Butter umgeben, die Fruchtaromatik bleibt im rotbeerigen, burgundischen Bereich zeigt Red Currrantpastillen, gekochte, rote Kirschen und wieder eine süsse Grenadinenote. Jacques Thienpont meint, dass das Wichtigste an diesem Jahrgang gewesen sei, die Frucht zu bewahren. Das ist hier in einem verschwenderischen Mass gelungen. (18/20). Auf Le Pin vorbei der Mittagessen als Apero verkostet. Extrem fein und fast überfruchtig, die Barriquen spürt man fast nicht, weder vom Duft noch in der Struktur. Wie ich schon bei der Primeurprobe notierte, kann man ihn früh geniessen, falls man hat... warten (2015 - 2028)
93 Wine Spectator
This is all silky and perfumed, with stunningly pretty raspberry, plum and cherry fruit flavors that glide effortlessly over perfumed spice and floral notes. It's almost too easy, but then the latent grip checks in, with black tea, clove and ganache taking over. Beautiful. Drink now through 2020. 375 cases made. –JM .
93 Wine Spectator
This is all silky and perfumed, with stunningly pretty raspberry, plum and cherry fruit flavors that glide effortlessly over perfumed spice and floral notes. It's almost too easy, but then the latent grip checks in, with black tea, clove and ganache taking over. Beautiful. Drink now through 2020. 375 cases made. –JM .
93 James Suckling
It seems almost Burgundian in style with delicate and fresh aromas of dried berries such as strawberries and raspberries. Full to medium-body, it shows super fine tannins and a fresh and clean finish. Complex yet very delicate. Better after 2013.
Producer
Château Le Pin
Undoubtedly the most petite property in Pomerol, if not in all of Bordeaux, Château Le Pin consistently produces the world’s most outstanding Merlots. What started as a hobby just two decades ago for owner Jacques Thienpont, bottles of Le Pin are now an auction favorite, due to their exclusive rarity. Ripe, opulent and approachable cannot even begin to describe the decadent lavishly oaked wines that hide inside a bottle of Le Pin. With a rather recent history, the first vintage of Le Pin Grand Vin was in 1979, the same year that the Thienpont purchased the mere 1.6-hectare estate. Today, the property extends over 5-hectares. The grapes are hand-harvested and fermented in stainless-steel tanks before being matured in new oak barriques for 14 to 18 months. Fully equipped with a new château and winemaking facility, Jacques works alongside consulting vintner, Dany Rolland, the wife of famous cult-vigneron Michel, while Alexandre Thienpont manages the vineyards. One of the more exotic wines coming from Bordeaux’s Right Bank, Le Pin is a five-star wine and its super limited production adds even more to its worldly appeal.