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Critics scores
18 Rene Gabriel
Wir verkosteten im Frühjahr 2006 mit Jacques Thienpont verschiedene Barriquen die wir beliebig auswählen durften. Grundsäztlich für ihn ein «année bourguignonne»; mit viel Süsse, weichen Säuren. Wir wähnten uns bei der Aromensuche zwischen Chambolle Musigny und Gevrey Chambertin, im Grand Cru Bereich wohl verstanden. Ich habe total 24 Barriquen gezählt. Recht helles Granat. Burgundisches, warmes, sanft kompottiges Bouquet, Preiselbeeren, Johannisbeergelée, deutliche Toast- und Nussnoten mit Parisetteton, helles Caramel. Leichter, schon fast süffig wirkender Gaumen, saftig, fast Übersüsse vom Extrakt her, im Finale ein Hauch domininkanischer Tabak, Feigenkerne, Milchkaffee süsses, gebündeltes Finale. Erinnert etwas an seinen eigenen 1995er der aussen auch recht fett war und innen eher leicht. (18/20). 10: Dunkles Weinrot, mittlere Dichte, recht satt am Rand. In der Nase Butter, Caramell, Sandelholz und helle Haselnusspralinen, Guadalupe Rum, Pingus-Nuancen, filigrane Jod-Terroirspuren, Jasmintee. Im Gaumen mit rubenshafter Fülle, cremig, weich, schon fast dick. Eine üppige Beauté die auf dem Laufsteg halbelegant aussieht, aber alle Männeraugen schauen gebannt auf das „Wakelige“! Aus einem Burgunderglas geniessen – sonst hat er nicht Platz trinken (2009 - 2025)
18 Rene Gabriel
Wir verkosteten im Frühjahr 2006 mit Jacques Thienpont verschiedene Barriquen die wir beliebig auswählen durften. Grundsäztlich für ihn ein «année bourguignonne»; mit viel Süsse, weichen Säuren. Wir wähnten uns bei der Aromensuche zwischen Chambolle Musigny und Gevrey Chambertin, im Grand Cru Bereich wohl verstanden. Ich habe total 24 Barriquen gezählt. Recht helles Granat. Burgundisches, warmes, sanft kompottiges Bouquet, Preiselbeeren, Johannisbeergelée, deutliche Toast- und Nussnoten mit Parisetteton, helles Caramel. Leichter, schon fast süffig wirkender Gaumen, saftig, fast Übersüsse vom Extrakt her, im Finale ein Hauch domininkanischer Tabak, Feigenkerne, Milchkaffee süsses, gebündeltes Finale. Erinnert etwas an seinen eigenen 1995er der aussen auch recht fett war und innen eher leicht. (18/20). 10: Dunkles Weinrot, mittlere Dichte, recht satt am Rand. In der Nase Butter, Caramell, Sandelholz und helle Haselnusspralinen, Guadalupe Rum, Pingus-Nuancen, filigrane Jod-Terroirspuren, Jasmintee. Im Gaumen mit rubenshafter Fülle, cremig, weich, schon fast dick. Eine üppige Beauté die auf dem Laufsteg halbelegant aussieht, aber alle Männeraugen schauen gebannt auf das „Wakelige“! Aus einem Burgunderglas geniessen – sonst hat er nicht Platz trinken (2009 - 2025)
94 Wine Spectator
Shows berry, tobacco and coffee character on the nose, with hints of mushroom and light toasty oak. Full-bodied, with lots of berry, chocolate and light dried spice character, followed by a long finish. Not the 1998, or even the 2001, but outstanding. Best after 2013. ?JS
94 Wine Spectator
Shows berry, tobacco and coffee character on the nose, with hints of mushroom and light toasty oak. Full-bodied, with lots of berry, chocolate and light dried spice character, followed by a long finish. Not the 1998, or even the 2001, but outstanding. Best after 2013. ?JS
93 Robert Parker
While I would not rank the 2005 Le Pin as highly as the 2001, 2000, 1998, 1989, 1983, or 1982, it is still a beautiful wine offering a deep ruby/purple color along with an open-knit nose of caramel, coconut, coffee, melted chocolate, and sweet, jammy black cherry and currant fruit. The alluring fragrance is followed by an opulent, luscious Pomerol with flamboyant flavors of ripe black fruits intermixed with hints of roasted herbs, meat juices, plums, and Asian spices. Unfortunately, the world?s billionaires quickly gobble up Le Pin?s 500 cases, even at preposterously high prices. Anticipated maturity: 2012-2025.
93 Robert Parker
While I would not rank the 2005 Le Pin as highly as the 2001, 2000, 1998, 1989, 1983, or 1982, it is still a beautiful wine offering a deep ruby/purple color along with an open-knit nose of caramel, coconut, coffee, melted chocolate, and sweet, jammy black cherry and currant fruit. The alluring fragrance is followed by an opulent, luscious Pomerol with flamboyant flavors of ripe black fruits intermixed with hints of roasted herbs, meat juices, plums, and Asian spices. Unfortunately, the world?s billionaires quickly gobble up Le Pin?s 500 cases, even at preposterously high prices. Anticipated maturity: 2012-2025.
Producer
Château Le Pin
Undoubtedly the most petite property in Pomerol, if not in all of Bordeaux, Château Le Pin consistently produces the world’s most outstanding Merlots. What started as a hobby just two decades ago for owner Jacques Thienpont, bottles of Le Pin are now an auction favorite, due to their exclusive rarity. Ripe, opulent and approachable cannot even begin to describe the decadent lavishly oaked wines that hide inside a bottle of Le Pin. With a rather recent history, the first vintage of Le Pin Grand Vin was in 1979, the same year that the Thienpont purchased the mere 1.6-hectare estate. Today, the property extends over 5-hectares. The grapes are hand-harvested and fermented in stainless-steel tanks before being matured in new oak barriques for 14 to 18 months. Fully equipped with a new château and winemaking facility, Jacques works alongside consulting vintner, Dany Rolland, the wife of famous cult-vigneron Michel, while Alexandre Thienpont manages the vineyards. One of the more exotic wines coming from Bordeaux’s Right Bank, Le Pin is a five-star wine and its super limited production adds even more to its worldly appeal.