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Critics scores
16 By Rene Gabriel
89 By Wine Spectator
88 By Robert Parker
Kommt er, oder kommt er nicht? Darf ein Latour so unsauber sein und in der Nase verstaubten Kartoffelsack mit einer Mischung von Käserinde zeigen? 1991 schrieb ich: Entwickelt sich im Moment sehr ungünstig. Unsaubere Nase (Bock), geballt und wuchtig, fragwürdige Zukunft, wieder degustieren! 1993 eine Jeroboam: Er riecht wie in alten Zeiten; Käserinde, Kartoffelsack etc. Wobei eigentlich alleine der Begriff "riechen" fast zu gnädig ist. Das Potential, wie schon oben beschrieben, wirkt zwar durchaus interessant, aber vom organoleptischen Standpunkt aus betrachtet, ist er – zumindest für die nächsten zehn Jahre - ungeniessbar. Nicht berühren und hoffen... 96: Die Farbe ist erstaunlich jung; zeigt noch fast violette Reflexe. Noch immer ist das Bouquet sehr schwierig; wirkt irgendwie unsauber, zeigt aber jetzt einen gewissen Lichtblick am düsteren Horizont. Reife Säure, viel Fleisch im Gaumen und viel Cabernet-Aroma. Könnte es sein, dass aus diesem ‹‹enfant terrible›› doch noch irgendwann etwas wird? Aufgrund seines dumpfen Tones, müsste man ihn in jedem Fall eine Stunde lang dekantieren. 04: Eine Magnum zeigte immer noch unentwickelte Tannine. Heisst; der Wein hätte noch Potential. Aber die Harmonie wird leider nie eintreten. Auch hier war wieder in der Nase dieses Rotschmierkäserindenton zu spüren. Nur als Esswein ein mittelmässig guter Wein. trinken
Producer
Château Latour
Château Latour is in a unique class of its own, producing some of the most powerful, complex and irresistible wines in Bordeaux. For centuries, Latour has been the greatest First Growth in the Médoc, if not in the entire region, producing the world’s most remarkable reds year after year. Considered the oldest wine producing property in Pauillac, with a history dating back to the 14th century, owners have come and gone over the years leading to 1993, when François Pinault, a French billionaire industrialist bought up the château. Since then, while maintaining Latour’s pursuit for excellence, Pinault has made significant changes, including a complete renovation of the winery, vat room, winemaking facilities and storage areas. He has also built a new tasting room, and redesigned the architecture of the main building, Pinault’s strides for modernization continue to accrue. Today, Château Latour’s talented team, motivated by their quest for perfection in both the vineyard and cellar, craft three wines. Preferring to release their wines after they are bottled, Latour was the first Bordeaux château to withdraw from the En Primeur system, starting with the 2012 vintage. One of the three wines in production, Le Pauillac de Château Latour is a worthy third wine. While Les Forts de Latour is a very impressive second wine. Le Grand Vin is at the pinnacle of Latour’s production, as the Grand Vin, it is a regal, concentrated red that is harmoniously balanced by its sophisticated refinement.